Je komt je droomhuis tegen en besluit om een bezichtiging in te plannen. De vraag die je jezelf hierbij moet stellen is: ga je alleen of neem je de kennis van een expert mee?. Het nemen van een aankoopmakelaar kent meerdere voordelen. We zetten hieronder enkele redenen op een rij.
1. Met een aankoopmakelaar sta je zekerder in je schoenen
Stel jij bent samen met een andere geïnteresseerde een huis aan het bezichtigen. Jij komt met een aankoopmakelaar en de andere geïnteresseerde zonder. De verkoopmakelaar is dan geneigd om eerder met de partij mét aankoopmakelaar in zee te gaan. Waarom? De verkoopmakelaar vindt het belangrijk dat de verkoopdeal goed gesloten worden en er achteraf geen reparatiewerk gedaan hoeft te worden. Bovendien kun je als koper soms wat onzeker in je schoenen staan, zeker in deze corona tijd. Er wordt vaak van je gevraagd om snel te handelen, waardoor je vaak gaat overbieden. Met behulp van een aankoopmakelaar weet je tot in detail wat je gaat kopen, waarom de woning bij je past en sta je zekerder achter je besluit.
2. De onderzoek plicht wordt jou uit handen genomen
Iedereen die van plan is een huis te gaan kopen heeft een onderzoek plicht. Wanneer je een aankoopmakelaar inschakelt, besteedt je dit uit aan een deskundige. Zo doet een aankoopmakelaar onderzoek naar het privaatrecht en publiekrecht, evenals prijsonderzoek. Daarnaast komt een aankoopmakelaar na een bezichtiging nog dingen te weten als dat de aanbouw van de woning zonder vergunning is geplaatst. Hier zou jij als potentiële koper dan later nog problemen mee kunnen krijgen. Bovendien kunnen dit zaken zijn die jou zelf niet zo snel op zouden vallen tijdens een bezichtiging. Dit brengt ons meteen bij het volgende voordeel.
3. Je gaat beter voorbereid naar een bezichtiging toe
Wat doet een aankoopmakelaar dan nog meer? Een aankoopmakelaar bereidt de bezichtiging voor, hij adviseert over het type huis, de buurt, of de vraagprijs een beetje redelijk is en of er zaken zijn in de omgeving waar je rekening mee dient te houden, bijvoorbeeld een aflopend erfpachtcontract. Daardoor weet de zoeker beter wat hij of zij kan verwachten, of het huis überhaupt te financieren is en waar op gelet moet worden bij de bezichtiging. Bovendien weet een aankoopmakelaar welk concurrerend aanbod er is. Zo krijg je meer informatie over huizen uit dezelfde prijsklasse die in deze buurt te koop staan. Hierdoor kun je na de bezichtiging sneller een keuze maken, omdat je de mogelijkheid hebt om te vergelijken.
4. Je wordt gewezen op bouwkundige zaken
Kan die scheur in de muur met kit en verf gedicht worden, of is dat iets om je zorgen over te maken? En kunnen we van die grote slaapkamer ook twee slaapkamers maken? Is die muur dragend? Hoe zit het met een dakterras en met het vergunningstraject daarvoor? Allemaal vragen die een aankoopmakelaar kan beantwoorden tijdens de bezichtiging. Ook kan die het advies geven om bouwkundige gebreken nader te laten onderzoeken. Dit is een voordeel gezien je zelf wellicht niet alle indelingsmogelijkheden en onderhoud vraagstukken ziet. Een aankoopmakelaar kan je hier dan op wijzen en hiermee kun je ook beter rekening houden met eventuele toekomstige ontwikkelingen, zoals gezinsuitbreiding.
5. De aankoopmakelaar kan je vertellen hoe energiezuinig het huis is
Wellicht ben je dit zelf wel al eens tegengekomen, maar tijdens een bezichtiging wordt vaak besproken hoe energiezuinig een huis is en op welke wijze het geïsoleerd is. Wat veel mensen echter niet weten, is dat een energie-onzuinig huis met een paar aanpassingen ook zuinig gemaakt kan worden. De investering die hieraan gebonden is kan vaak worden meegefinancierd, komt in aanmerking voor subsidie en kan een directe verlaging van energiekosten met zich meebrengen. Een aankoopmakelaar kan je hier tijdens een bezichtiging op attenderen.
6. Hij kan direct in actie komen
Tot slot, als je dan daadwerkelijk je droomhuis hebt gevonden, wilt je zo snel mogelijk actie ondernemen. Een aankoopmakelaar kan polsen bij de verkoper of zijn/haar makelaar hoe de interesse is en of er al eens geboden is. Door deze inzichten weet de aankoopmakelaar hoe snel die moet handelen, kan hij de waarde van het huis beter inschatten en kent hij de tegenpartij goed. Hiermee kan de aankoopmakelaar je snel adviseren en begeleiden bij de biedingsprocedure.