Met een woonverzekering wordt een opstalverzekering bedoeld. Mocht je huis bijvoorbeeld in de brand vliegen, dan krijg je dit bedrag uitgekeerd van de verzekeraar, zodat je niet in grote financiële problemen komt. Veel mensen vragen zich echter af of het noodzakelijk is om een woonverzekering af te sluiten? In principe is het antwoord daarop vrij eenvoudig te geven: verplicht is het in de meeste gevallen niet, noodzakelijk is het bijna altijd. In dit artikel leggen we uit waarom.
Wettelijk niet verplicht, maar soms wel een voorwaarde
Het punt bij een opstalverzekering is dat het in veel gevallen niet wettelijk verplicht is om er één af te sluiten, maar dat het wel als voorwaarde kan worden gesteld door een bank. Dat is natuurlijk ook wel vrij logisch, want de bank wil namelijk enige zekerheid hebben op het verstrekken van de hypotheek. Stel dat het gaat afbranden, dan zitten zowel jij als de bank met de gebakken peren. Daarom stellen de meeste banken als voorwaarde dat er een opstalverzekering is afgesloten, zodat ze er garant voor staan.
Sowieso heel handig
Maar buiten het feit dat het als voorwaarde geldt, is het sowieso heel verstandig om een opstalverzekering af te sluiten. Zoals je misschien wel weet zit een ongelukje vaak in een klein hoekje. Er hoeft maar iets te gebeuren en voor je het weet staat je huis in de fik. Denk daarbij aan het vergeten dichtdraaien van het gas, een sigaret die niet goed is uitgedrukt, een probleem met de elektriciteit en ga zo maar verder. Allemaal risico’s waar jij je bewust van moet zijn. In principe kunnen we dus stellen dat het altijd heel handig is om een opstalverzekering af te sluiten. Want als je er geen één hebt, is de kans groot dat je in de schulden terecht komt die hoog zijn dat je ze nooit meer te boven gaat komen.
Waar kun je een woonverzekering afsluiten?
Natuurlijk heb je de volledige keuze om zelf te kiezen waar je de opstalverzekering gaat afsluiten. Als je dit niet precies weet, dan is dat nog niet een heel groot probleem. Op internet zijn namelijk veel plekken waar je de prijzen van de verschillende verzekeringen met elkaar kunt vergelijken. Dit is natuurlijk veel handiger dan alle verzekeringen bij langs bellen, of op internet alle specifieke websites nagaan. Kijk altijd wel goed of het een onafhankelijke vergelijkingssite is, want soms zijn er vergelijkingssites waarbij de mensen dubbele belangen hebben. Op internet staan vaak recensies over de vergelijkingssites, zodat je precies kunt nagaan of ze betrouwbaar zijn ja of nee.
Ook specifieke situaties
Je kunt niet alleen algemeen vergelijken maar ook in specifieke situaties. Je begrijpt namelijk vast wel dat de prijs van de premie van verschillende zaken afhangt. De belangrijkste factor is de totale waarde van je woning. Die mag je uiteraard niet zelf bepalen, maar daarvoor komt er een speciale inspecteur langs die het huis op een bepaalde waarde laat taxeren. Op basis daarvan wordt dan ook de specifieke premie vastgesteld.