Er zijn verschillende redenen om een waterontharder aan te schaffen, sommige mensen schaffen er een aan omdat het beter is voor het milieu, in sommige gevallen is het nodig vanuit bijvoorbeeld de woningbouw en in sommige gevallen vinden mensen “zacht” water lekkerder. In dit blog wordt verder ingegaan op de positieve effecten waarom je een waterontharder zou kunnen aanschaffen.
De effecten van hard water
Hard water is in feite niet ongezond, wel heeft het meer negatieve invloed op allerlei factoren dan zacht water. Dit komt doordat een hoge waterhardheid veel calcium en magnesium bevat, deze mineralen hebben een negatieve invloed op onder andere de levensduur van huishoudelijke apparaten en verwarmingsapparatuur.
Tegengaan van kalkvorming
Een van de meest bekende manieren om kalkvorming tegen te gaan is ontkalkingsmiddel, dit zorgt voor een tijdelijke verwijdering van kalk. Dit is wel een intensieve en tijdrovende klus die met enige regelmaat gedaan moet worden. Een makkelijkere oplossing tegen deze kalkvorming is het plaatsen van een waterontharder, dat zorgt er namelijk voor dat kalk geen kans meer maakt om zich te gaan hechten aan huishoudelijke apparatuur.
Invloed van de waterontharder
De invloed van een waterontharder is uiteindelijk afhankelijk van de hardheid van het water, in Nederland wordt dit uitgedrukt in Duitse hardheid (dH), hoe hoger de waarde is, hoe harder het water. 8 dH is zacht water, 8 – 18 dH is gemiddeld tot redelijk hard water en hard water is vanaf 18 dH. Bij een waterhardheid vanaf 14 dH is een waterontharder al aan te raden. In Nederland verschilt de waterhardheid per regio waardoor de impact van een waterontharder afhankelijk is van je regio.
Benieuwd naar de prijzen van een waterontharder? Klik dan snel verder voor een gratis en vrijblijvende offerte op maat.