vereniging van eigenaren verplicht

Is een vereniging van eigenaren verplicht?

Regelmatig vraagt men zich af of een vereniging van eigenaren (VvE) verplicht is. Dit is niet zo vreemd. Iedereen die een appartement in zijn bezit heeft, is namelijk automatisch lid van deze vereniging. Dankzij dit lidmaatschap heb je altijd samen met andere appartementseigenaren het gebouw in eigendom. Je moet daarom ook altijd zorgen voor het beheer en het onderhoud. Alleen is het dan wel goed om te weten of je jouw lidmaatschap op kunt zeggen of dat je een verplichting hebt om aan dit onderhoud te kunnen voldoen.

De verplichting van het lidmaatschap van vereniging van eigenaren

Het lidmaatschap van de vereniging van eigenaren is voor iedere appartementseigenaar verplicht. Doordat je automatisch lid wordt van de vereniging, hoef je er niets voor te doen. Je kunt het lidmaatschap echter niet opzeggen. Dit moet ervoor zorgen dat geen enkele eigenaar verzuimt om het complex te onderhouden. In feite is er ook altijd een VvE aanwezig. Ook dit is namelijk verplicht gesteld. Alleen hoeft de vereniging niet actief te zijn. In dit geval heb je te maken met een slapende vereniging van eigenaren. Desondanks ben je wel verplicht om het lidmaatschap aan te houden. Alleen zal er minder toezicht worden gehouden op de werkzaamheden die je uitvoert.

De inhoud van de vereniging

Het is ook nog belangrijk dat je de werkzaamheden van de VvE goed kent. Je wilt immers niet voor verrassingen komen te staan als er geschillen ontstaan. De notaris zal deze vereniging oprichten. Dit gebeurt namelijk in de vorm van een splitsingsakte. Het reglement moet hier altijd in vermeld staan. Zo wordt hier altijd in opgenomen dat er regelmatig onderhoud uitgevoerd moet worden aan de appartementen, zodat groot onderhoud achterwege kan worden gelaten. Het gebouw is hierdoor altijd in goede staat, zonder dat er hoge kosten mee gemoeid gaan. Daarnaast zal jouw verplichte lidmaatschap er ook voor zorgen dat je alle benodigde verzekeringen in handen hebt. Voor alle processen van de Vereniging van eigenaren komt VvE administratie bij alle werkzaamheden kijken. Er moet natuurlijk veel schriftelijk worden vastgelegd. Denk bijvoorbeeld aan alle gegevens van bewoners en alle woonruimtes. Verder worden er gezamenlijk kosten gemaakt wat allemaal goed geregistreerd moet worden. Dit administratief beheer is één van de dingen waar een VvE zich mee bezighoud.

Alle regels zo goed mogelijk uitgevoerd

Met jouw lidmaatschap kun je dus veel bereiken. De vereniging van eigenaren houdt altijd voldoende toezicht op het uitvoeren van het onderhoud en de verzekeringen, waardoor je jarenlang kunt genieten van jouw appartement in het complex. Zodra je jouw woning verkoopt, zal het lidmaatschap automatisch stopgezet worden. Je hebt er daarom geen omkijken meer naar. Hoewel het dus wel een extra lidmaatschap is, ben je verzekerd van voldoende woongenot en weet je zeker dat iedereen zich aan de regels houdt zolang het appartementencomplex bestaat.

Bron: vvenederland.nl