Huis taxeren wanneer is het beste moment

Huis taxeren: wanneer is het beste moment?

Er zijn meerdere redenen te bedenken om je huis te laten taxeren. In sommige gevallen kan het verplicht zijn en worden er ook voorwaarden gesteld aan het taxatierapport. Ook kan je een taxatie laten uitvoeren uit praktisch oogpunt. Wanneer het beste moment en wat de nodige voorwaarden zijn, bespreken we in onderstaand artikel.

Verschillende situaties voor een taxatie

Een taxatie wordt uitgevoerd om de waarde van een woning te bepalen. Voor een onafhankelijke waardebepaling van een woning wordt een taxateur ingeschakeld. Er zijn verschillende situaties waarin een taxatie aangevraagd kan worden. Een aantal voorbeeldsituaties zijn:

  • voor het afhandelen van een nalatenschap
  • bezwaar maken tegen een WOZ-beschikking
  • je woning wordt verkocht/gesplitst na echtscheiding
  • je wilt weten welke verkoopprijs je bij verkoop kunt vragen

In bovenstaande gevallen hoeft een taxatierapport niet gevalideerd te worden. Een gevalideerd taxatierapport is namelijk alleen nodig bij het aanvragen bij een (nieuwe) hypotheek of bij het overzetten van een bestaande hypotheek in geval van echtscheiding.

Een taxatie wordt over het algemeen aangevraagd op het moment dat het praktisch is om de waarde van een woning te weten. Het grote voordeel van een taxatie is dat de objectieve waarde wordt vastgesteld.

Taxatie bij het kopen van een huis

Bij het kopen van een huis is het zinvol en verstandig om een taxatie uit te laten voeren. Zo weet je zeker of de waarde overeenkomt met de aankoopprijs. Verder is het in de meeste gevallen zelfs verplicht, omdat er een hypotheek aangevraagd worden. Hypotheekverstrekkers eisen een gevalideerd taxatierapport.

Wat is het beste moment voor een taxatie?

Voordat je een taxatie aanvraagt is het belangrijk om bij de hypotheekverstrekker te vragen naar welke eisen hij stelt. In sommige gevallen adviseren ze zelfs een aangesloten taxateur bij jou in de omgeving. Na het overeenkomen met de verkoper over de aankoopprijs, eventueel onder voorbehoud van financiering, is het moment om een taxatierapport aan te vragen.

Ben je van plan om de woning te verbouwen? Zorg dan dat je alvast beschikt over een verbouwingsspecificatie en uitgebreide kosteninschatting. Geef deze documenten aan de taxateur, zodat hij de waarde van de woning na de verbouwing kan inschatten. Zo kan je de verbouwingskosten ook meenemen in de financiering. Ook een taxatie na verbouwing is mogelijk.

Wat kost een taxatie?

De kosten voor een taxatie moet betaald worden door degene die de taxatie aanvraagt. De kosten zijn echter wel fiscaal aftrekbaar als het gaat om (her-)financiering van de eigen woning. Bij aankoop van een tweede woning geldt dit niet.