Hout versus kunststof kozijnen

Hout versus kunststof: welke kozijnen moet ik kiezen?

In het verleden werd vaak gekozen voor houten kozijnen. Ze waren goedkoop en gaven woningen een sfeervolle uitstraling! Tegenwoordig zijn kozijnen van andere materialen in opkomst. De kozijnen van kunststof zijn hier een voorbeeld van. Bij de keuze tussen houten kozijnen en kunststof kozijnen dient met verschillende factoren rekening te worden gehouden. Past het kozijn bij uw woning? Hoeveel onderhoud vergen de kozijnen? Hoe lang gaan de kozijnen mee? In dit artikel geven we u tips om een keuze te kunnen maken tussen kozijnen van hout en kunststof.

Belangrijkste voordelen van kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen bieden als voornaamste voordeel, dat ze veel minder onderhoud nodig hebben dan kozijnen van hout. Het is voldoende om het materiaal eens per jaar af te nemen en bij hardnekkig vuil te behandelen met onze reinigingsmiddelen.. Daarbij gaat kunststof veel langer mee dan hout! Wist u dat kunststof kozijnen tot wel 50 jaar mooi blijven? Bij houten kozijnen kunt u met verschillende complicaties te maken krijgen. Denk aan houtrot, wat vaak na een aantal jaar optreedt bij houten kozijnen.

Minstens zo belangrijk als de levensduur van en het onderhoud aan kunststof kozijnen, is de isolerende werking hiervan. De Ug-waarde, welke meer vertelt over de isolerende werking van kozijnen en ruiten, is bij kunststof kozijnen aanzienlijk lager dan bij kozijnen van hout. Dit is positief! Des te lager de Ug-waarde van een kozijn en ruit is, des te beter is de isolerende werking hiervan. Met name zomers komt dit van pas, wanneer het lekker koel blijft in huis. ’s Winters gaan kunststof kozijnen het naar buiten stromen van warme lucht tegen.

Redenen om voor houten kozijnen te kiezen

Ondanks de voordelen van kunststof kozijnen, kunnen er ook redenen zijn om voor hout te kiezen. Hout biedt bijvoorbeeld het voordeel, dat het materiaal in een andere kleur geschilderd kan worden. Ideaal, wanneer u na verloop van tijd uitgekeken bent op de huidige kleur van de kozijnen! Daarbij voorkomt dit verkleuring van het materiaal. Let wel, verkleuring treedt in het geval van de kunststof kozijnen van HEPRO helemaal niet op. Verkleuring zou op kunnen treden, wanneer bij de productie van een kozijn gebruik gemaakt is van weekmakers. De meest gerenommeerde producenten van kunststof kozijnen doen dit tegenwoordig niet meer.

Nadeel aan houten kozijnen is het onderhoud. Van de reeds genoemde voordelen profiteert u immers pas, op het moment dat u alle kozijnen opnieuw geschilderd heeft. Niet alleen kost dit veel tijd, ook is de verf voor het vernieuwen van kozijnen vaak niet goedkoop.

Kunststof kozijnen vs. houten kozijnen

Twijfelt u nog tussen de kunststof kozijnen en varianten van hout? Wij hebben de voor- en nadelen van beide materialen onderstaand nog eens op een rijtje gezet. Mogelijk is het voor ook interessant om een vergelijking te maken tussen kunststof kozijnen en aluminium kozijnen. Hout, aluminium en kunststof zijn de drie belangrijkste grondstoffen voor kozijnen.

Kunststof   Hout  
Voordelen Nadelen Voordelen Nadelen
+ Duurzaam, kunststof kozijnen gaan tot 50 jaar mee en zijn recyclebaar – Duurder in de aanschaf dan kozijnen van hout + Overschilderbaar, waardoor je de kleur kunt veranderen door de tijd heen – Houten kozijnen vergen veel onderhoud, zeker buiten
+ Leverbaar in een groot aantal afwerkingen (ook mogelijk: houtlook) – Het veranderen van de kleur van uw kozijnen is niet mogelijk + Relatief goedkoop in vergelijking met kunststof kozijnen – Houten kozijnen zijn eenvoudig open te breken door inbrekers
+ Inbraakwerend, zeker wanneer Linktrusion® geïntegreerd is     – Levensduur van houten kozijnen is beperkt (kans op o.a. houtrot)
+ Nauwelijks onderhoud, afnemen met een doek is voldoende     – Beperkte isolerende werking, waardoor de isolatiewaarde van uw woning nauwelijks toeneemt
+ Sterk isolerende werking, vertaald in een lage Ug-waarde      

Meer weten over de verschillen tussen kunststof kozijnen en modellen van hout? We vertellen u er graag meer over! Neem vrijblijvend contact met ons op, zodat we u hierover kunnen adviseren.