betonrot voorkomen

Hoe kun je betonrot voorkomen?

Dat beton een uitermate sterk materiaal is, is bekend. Niet voor niets wordt het volop gebruikt in alles wat gebouwd moet worden, boven en onder de grond. Het gaat ook langer mee dan andere materialen. Desondanks kan er toch schade ontstaan, door betonrot. Hoe deze ontstaat en wat eraan gedaan kan worden om dit te voorkomen, wordt hier duidelijk. 

Voor nog sterker beton, gewapend beton, is er tevens staal nodig. Ook dan kan er betonrot optreden. Dit verschijnsel wordt veroorzaakt door kooldioxide of chloride. Het eerstgenoemde komt uit de lucht. Chloride komt uit zout, bijvoorbeeld zout dat gestrooid wordt bij gladheid. Helaas heeft dit ook gevolgen voor het staal in het beton, ofwel de betonwapening. Zodra het metaal zichtbaar is, staat het vast dat het om betonrot gaat. Dit geldt ook als er scheuren in het beton te zien zijn. 

Diverse manieren om betonrot te voorkomen

Betonrot, het laat zich raden, kan verstrekkende gevolgen hebben. Of het nu gaat om een privéwoning of in een openbare ruimte, gelegen komt het nooit. Het kan bij bruggen opspelen en dus tot gevaarlijke situaties leiden. Maar ook in de badkamer of de garage kan het voor flinke schade zorgen. Voorkomen is beter dan genezen, gelukkig is het mogelijk om voorzorgsmaatregelen te nemen. 

Om te beginnen is het van groot belang dat de stalen onderdelen volledig bedekt zijn met beton. Hoe meer beton, hoe beter het is. Ook is het een goed idee om het beton niet met teveel water te mengen voordat het aangebracht wordt. Zo wordt het voor de genoemde veroorzakers van het probleem veel lastiger om door te dringen. Het kan echter nog beter beschermd worden door het in de zogenaamde ‘kisting’ te storten. Dan is het meteen waterdicht. Gelukkig kan betonrot wel verholpen worden.

Het behandelen van betonrot

Hoe eerder, hoe beter en des te meer kans dat de de betonrot zich niet verder zal verspreiden. Eerst wordt het beton dat ‘besmet’ is geraakt met rot verwijderd, zoveel als nodig is. Vervolgens wordt het metaal behandeld met corrosie ijzer, waardoor het rot niet meer kan terugkeren. Verder moet het beton opnieuw worden aangevuld. Daarom zijn er reparatiemortels. Deze worden gebruikt voor het aanvullen van bepaalde materialen, waaronder natuurlijk ook beton. Daar zijn verschillende soorten van, zo is er een mortel met mineralen, maar ook een met kunststof. Of het nu gaat om beton in de wand of in de vloer, het kan zo volledig hersteld worden.

De afwerking van het repareren

Dat is tevens heel belangrijk, het moet weer volkomen heel worden, in alle opzichten. Zo is de brug, het balkon, de badkamer of welke ruimte dan ook weer toonbaar en vooral bruikbaar en veilig. 

De kosten moeten tevens beheersbaar zijn, daarom is het mogelijk om bij betonreparatie vooraf een offerte aan te vragen zodat er geen onaangename verrassingen zijn achteraf. Bovendien zijn er adviezen om dit te voorkomen. Het is dus mogelijk om dit te voorkomen en te genezen, een veilig idee!