technisch personeel

Hoe komt het dat er een tekort is aan technisch personeel?

Waarschijnlijk heb je er wel van gehoord, er is een fors tekort, eigenlijk al vele jaren, van technisch personeel. Dit zorgt voor veel problemen bij bedrijven die in deze bedrijfstakken opereren, want er is werk zat wat gewoonweg niet uitgevoerd kan worden omdat er een tekort is aan personeel. Voor veel bedrijven is een uitzendbureau voor technisch personeel of technisch detacheren dan ook de enige uitweg.

Het probleem

Maar hoe is het zo ver gekomen dat bedrijven alleen werknemers verkrijgen via technisch detacheren of via een uitzendbureau  voor technisch personeel, maar niet hun eigen werknemers kunnen vinden. In dit artikel duiken we even kort in het probleem en laten we zien hoe er een tekort aan technisch personeel is ontstaan.

De laatste jaren is het gebleken dat MBO en HBO functies erg lastig te vullen zijn voor bedrijven omdat er relatief weinig mensen zijn met de juiste kwalificaties. Dit houdt in dat mensen vaak gewoon nog niet de juiste opleiding en kennis hebben om een bepaald beroep uit te voeren. Bij technische beroepen is dit probleem zo groot omdat er binnen het domein van technische beroepen grote verschillen bestaan. Zo is een loodgieter, geen bouwvakker en een lasser geen elektricien.

Gebrek aan kennis en mensen

Dat is dus eerste oorzaak, gebrek aan kennis. Maar een ander groot probleem is dat er een disjunctie is tussen het aantal mensen dat van het MBO en HBO afkomt met een diploma ten opzichte van de bevolkingsgroei.  De laatste is namelijk in de laatste vier jaar met 6.3% gestegen terwijl de vereiste mensen met technische kwalificaties maar met 2.8% steeg. Een onoverbrugbaar verschil dus!

Deze disjunctie wordt versterkt door de gigantische vraag naar technische arbeid. Nederland is namelijk aan het bouwen, maar heeft niet genoeg mensen. Vandaar dus dat een uitzendbureau voor technisch personeel en technisch detacheren zo populair is om nog maar aan technisch personeel te komen.