buizen buigen

Hoe kan ik zelf buizen buigen als een professional?

Het bewerken van buizen wordt vaak als een grote uitdaging gezien. Dat is ergens wel logisch, maar anderzijds zijn de gebruikte materialen als metaal, aluminium en PVC juist beter te bewerken in sommige opzichten. Heb je wel eens geprobeerd om een houten lat te buigen? Dat is niet te doen, terwijl je een dunne metalen buis relatief makkelijk in een hoek kunt buigen. De vraag is dan alleen nog: hoe buig ik die buis precies in de juiste hoek en voorkom ik dat de wanden knikken? Er zijn een aantal dingen waar je op wilt letten bij het buigen van buizen. Het gebruiken van het juiste gereedschap is cruciaal. Enige kennis op het gebied van hoekmeten en -bereken is een pré, maar niet noodzakelijk.

Kan ik het materiaal zelf buigen?

Let erop dat niet iedere buis of ieder materiaal even geschikt is om te buigen. Ook kan het gebruikte gereedschap zorgen voor uiteenlopende resultaten. Pak altijd eerst een stuk buis om dit uit te testen. Gaat het buigen te zwaar of raakt de buis vervormd? Dan heb je ander gereedschap nodig. Met de juiste tools zou het buigen van een buis namelijk redelijk soepel moeten gaan. De wanddikte, de diameter en de beoogde buighoek en radius spelen de belangrijkste rol bij het bepalen van de juiste machine of tang voor jouw klus.

Je zult misschien denken dat het altijd nodig is om een buis te verwarmen voor je deze kunt buigen, maar dat is niet het geval. Hoewel het verwarmen van een buis het buigen vergemakkelijkt, is het gebruiken van de juiste tools belangrijker. De warmte zorgt ervoor dat het metaal makkelijker te bewerken is, maar het maakt je bocht niet per se mooier of rechter. Een buigtang of buigmachine zorgt ervoor dat je buis perfect gebogen wordt. We raden dan ook aan om altijd een van deze tools te gebruiken.

Hoe dik is de wand van de buis?

De dikte van de buiswand bepaalt hoe moeilijk het wordt om de buis te buigen. Een dikkere wand vraagt om meer kracht. Nu zou je denken dat het buigen van een dikke wand toch geen probleem moet zijn als je het materiaal verwarmt. Maar dan loop je al snel tegen een volgend probleem aan: de warmte is bijna niet gelijkmatig te verdelen. Dit maakt het buigen van een buis met dikke wand erg lastig, maar niet onmogelijk.

Wat is de pijpdiameter?

Net als bij de wanddikte geldt bij de pijpdiameter: hoe groter, hoe moeilijker het wordt om te buigen. Ook bij een grote buis ga je merken dat het gelijkmatig verdelen van de warmte erg lastig is.

In welke hoek wil je de buis buigen?

Het buigen van een buis in een ruime bocht is vaak geen grote uitdaging. Dit wordt het echter wel as je meer gecompliceerde bochten wilt maken of bochten met een zeer smalle buighoek. In dat geval kan je altijd het beste een specialist inschakelen om dit voor je te doen.

De voordelen van een buigmachine

Voor buizen met een dikke wand of groot diameter gebruik je het beste een buigmachine. Je zult bij dit soort buizen namelijk merken dat een buigtang geen of geen consistent resultaat kan leveren. Een buigmachine kan dit wel.