Hoe hoog wil jij gaan

Hoe hoog wil jij gaan?

Je hebt mensen die al bibberig worden als ze op de eerste trede van een keukentrappetje staan, terwijl anderen er niet eens voor terugdeinzen om over het dak van hun huis te lopen. Hoe hoog durf jij te gaan?

Heb jij hoogtevrees?

Voel je je niet zo prettig op hoge hoogtes? Krijg je nauwelijks nog adem als je vanaf een hoog gebouw naar beneden kijkt, en moet je tijdens het rijden over een hoge brug je ogen héél strak op de weg gericht houden om niet op zijn minst lichtelijk in paniek te raken? Dan kun je wel stellen dat je aan hoogtevrees lijdt. Geen zorgen, je bent de enige niet, en het is ook niet erg. Je lichaam en je hersenen laten je gewoon duidelijk weten dat ze liever wat lager bij de grond blijven. Hoogtevrees is niet ernstig, en kan ook weinig kwaad. Merk je dat je bepaalde situaties erdoor gaat vermijden, bijvoorbeeld op bezoek gaan bij de leuke vrienden die op twaalfhoog in een flat wonen? Of breekt het zweet je steeds vaker uit als je een hoge brug op rijdt? Dan kan het wel verstandig zijn om hier hulp bij te zoeken, zeker als het je leven op een negatieve manier beïnvloedt en de hoogtevrees je echt in de weg zit.

De trap op?

Echte hoogtevrees is iets anders dan het wiebelige gevoel dat je kunt krijgen als je je keukentrappetje beklimt. Je bevindt je dan tenslotte niet op hele hoge hoogte. Toch is dit voor veel mensen eng, ze voelen zich op zo’n trappatje niet op hun gemak. Dat kan komen door de angst om te vallen, maar ook doordat je je op bekend terrein opeens op een andere hoogte bevindt dan normaal. Normaal sta je op de vloer in de woonkamer, als je je nu opeens een meter hoger bevindt kunnen je hersenen daar een beetje van in de war raken.

Lang niet iedereen heeft last van dit soort angsten, er zijn meer dan genoeg mensen die zonder blikken of blozen naar hoge hoogtes klimmen of zelfs de hele dag op hoogte werken. En dan niet aan een bureau op de bovenste verdieping van een hoog gebouw, nee, buiten, in de bouw bijvoorbeeld, of als glazenwasser. Op hoge hoogte zonder vaste grond onder je voeten, doe het ze maar eens na. Mensen die bij dit soort werk geen angst voelen, kunnen waarschijnlijk goed rationeel denken. Zij weten wat werken op hoogte inhoudt. Zij weten dat ze voorzien zijn van een goede valbeveiliging, en dat hen dus feitelijk niets kan overkomen. Dat rationele denken verklaart waarom een glazenwasser zich prima op zijn gemak kan voelen in een bakje op grote hoogte, hangend aan wat kabels, terwijl jij al benauwd wordt als je alleen maar naar buiten kijken vanuit een flatgebouw.