zonnepanelen

Hoe belangrijk is het om zonnepanelen regelmatig schoon te maken?

De belangrijkste doelstelling van wie besluit om een alternatief systeem voor het opvangen van energie – zoals zonne-energie – te installeren, is de buitensporige uitgaven voor de energierekening te verminderen. Veel mensen denken echter dat alleen de installatie al voldoende is en laten uiteindelijk het schoonmaken van de zonnepanelen links liggen.

Het probleem is dat deze platen, wanneer ze vuil zijn, ongeveer 30% van hun efficiëntie verliezen. Want waarom gebeurt dit? Hoe kan dit onderhoud worden uitgevoerd? Lees verder en begrijp er alles van!

Waarom zonnepanelen regelmatig reinigen?

Zonnepanelen worden voortdurend blootgesteld aan weers- en omgevingsfactoren die de inval van zonlicht op het fotovoltaïsche paneel kunnen belemmeren. Tot deze factoren behoren stof, bladeren en boomsap, vogelpoep en vooral roet door vervuiling.

Zelfs een dun laagje van dit vuil belemmert al de absorptie van straling, wat steevast leidt tot een verlies in energieproductie door het zonnepaneel. Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe meer vuil er wordt afgezet en hoe minder zuinig het systeem dus wordt.

Hoe onderhoud en reinig je zonnepanelen?

Normaal gesproken wordt de frequentie waarmee de zonnepanelen moeten worden gereinigd, vastgesteld aan de hand van het klimaat van de regio waar ze zijn geïnstalleerd.

Een fikse regenbui kan de platen immers naar tevredenheid schoonmaken, maar verwachten dat deze hulp altijd uit de lucht komt vallen, is toch zonde van het geld? Vooral in streken waar het niet hard genoeg regent om al het vuil te verwijderen.

In grotere steden is de vervuiling onverbiddelijk en moet ze verwijderd worden. Op het platteland is er minder vervuiling, daartegenover staat dat er veel stof wordt geproduceerd. Daarom raden wij aan de zonnepanelen om de 6 maanden schoon te maken. Hulp nodig bij het onderhouden van zonnepanelen? Dan ben je bij Actief Cleaning Services aan het juiste adres.

Gebruik geschikte uitrusting

Allereerst, zet het systeem uit. Gebruik alleen water om de panelen schoon te maken, laat het van boven naar beneden lopen. Als je nog meer vuil moet verwijderen, gebruik dan een zachte borstel, een spons of een zachte doek.

Het is belangrijk hiermee voorzichtig te zijn, want krassen op het oppervlak van de platen verminderen ook de efficiëntie van het systeem. Dus, gebruik geen schurende producten!

Huur een gespecialiseerd bedrijf in

Het beste is om een gespecialiseerd bedrijf in te huren om de zonnepanelen schoon te maken. Dit komt omdat het, afhankelijk van de plaats waar de panelen zijn geïnstalleerd en hun aantal, gewoonweg niet haalbaar is om alleen een goed onderhoud uit te voeren.

Bovendien hebben de specialisten hiervoor hun eigen veiligheidssystemen en maken zij ook van de gelegenheid gebruik om tijdens het proces te zoeken naar mogelijke storingen in het systeem.

Het systeem voor het oogsten van zonne-energie is een van de meest economische en duurzame systemen die vandaag op de markt beschikbaar zijn. Om een maximaal rendement te garanderen, zonder verlies, is het echter uiterst belangrijk dat de zonnepanelen regelmatig worden gereinigd.