goede luchtkwaliteit op kantoor

Het belang van een goede luchtkwaliteit op kantoor

Een groot deel van de Nederlanders werkt dagelijks op kantoor. Bij de meeste bedrijven zitten er meerdere mensen in dezelfde ruimte. Dit is gezellig, want hierdoor kunnen collega’s onderling contact maken met elkaar. Waar vaak geen rekening mee wordt gehouden, is de luchtkwaliteit. Hoe meer mensen er in dezelfde ruimte werken, des te slechter de luchtkwaliteit. De zuurstof is dan namelijk snel uit de lucht verdwenen. Dit moet namelijk verdeeld worden over meerdere personen. Helaas zien veel bedrijven niet in wat het nadeel hiervan is. Toch is dit wel degelijk nadelig. Om jou hier bewust van te maken, vertellen we in deze tekst het belang van een goede luchtkwaliteit op kantoor.

De oorzaak van een slechte luchtkwaliteit

In de lucht zitten bacteriën, schimmels en gisten. Deze micro-organismen kunnen klachten veroorzaken, zoals griep of een verkoudheid. Dit kan het ziekteverzuim onder jouw personeel verhogen. Reden genoeg om ze uit jouw kantoor te houden. Probleem is alleen dat bacteriën, schimmels en gisten onzichtbaar zijn. Veel bedrijven weten hierdoor niet of ze wel of niet in de lucht zitten.

Om deze micro-organismen uit de lucht te verdrijven, staan er bij veel kantoorpanden raampjes open. Hierdoor komt er zuurstofrijke lucht binnen en wordt vervuilde lucht afgevoerd. Ramen staan alleen niet altijd open. Zo blijven ze op koude dagen vaak gesloten. De verwarming staat dan immers aan. Om te voorkomen dat de warmte naar buiten trekt, blijven ramen op koude dagen vaak gesloten. Hierdoor komt er geen verse lucht binnen, terwijl vervuilde lucht niet afgevoerd wordt.

Waarom is een goede luchtkwaliteit belangrijk?

Helaas zijn er nog te weinig bedrijven die aandacht besteden aan de luchtkwaliteit op kantoor. Een gemiste kans, want een goede luchtkwaliteit brengt namelijk een aantal voordelen met zich mee. Allereerst bevordert frisse lucht de concentratie van jouw personeel. De hersenen krijgen namelijk meer zuurstof. Bijkomend voordeel hiervan is dat de productiviteit omhoog gaat. Hier plukt jouw bedrijf uiteindelijk de vruchten van.

Ten tweede verlaag je het ziekteverzuim door te zorgen voor een goede luchtkwaliteit. Er zitten immers minder micro-organismen in de lucht, wat de kans op gezondheidsklachten verkleint. Tot slot ga je met een goede luchtkwaliteit ook vieze luchtjes op kantoor tegen. Zweet en andere vieze geuren worden dan immers afgevoerd, waardoor het aangenamer ruikt op de werkvloer. 

Hoe zorg je voor een goede luchtkwaliteit op kantoor

Wil jij de luchtkwaliteit op kantoor verbeteren? Dan doe je er goed aan een ventilatiesysteem aan te laten leggen. Dit systeem voert schone, zuurstofrijke lucht aan en voert vervuilde lucht af naar buiten. Is er reeds een ventilatiesysteem aanwezig op kantoor? Dan denk jij mogelijk er sprake is van een goede luchtkwaliteit. Toch is dit niet altijd het geval.

Wanneer een ventilatie- of klimaatsysteem al jaren in gebruik is, kan er sprake zijn van corrosie en verontreiniging. Dit heeft een negatieve invloed op de luchtkwaliteit op kantoor. Het coaten van de klimaatinstallatie biedt in dat geval uitkomst. Jouw systeem wordt hierdoor beter beschermd tegen bijvoorbeeld vuil. Is het koelsysteem sterk verontreinigd? Laat deze dan technisch chemisch reinigen. Dit is nodig bij ernstige organische (bacteriën) of anorganische (kalk of corrosie) vervuiling. Ook cv-leidingen, koeltorens, koel- en glycolwatersystemen, hoogwaardige medische en industriële processen en diverse andere gesloten vloeistofsystemen kun je technisch chemisch laten reinigen.