prachtige dakkapel

Handige tips om van een prachtige dakkapel te genieten

Een regelmatig onderhoud van een dakkapel is erg belangrijk. Zeker in het najaar moeten losliggende bladeren tijdig verwijderd worden. Ligt er namelijk te veel vuil op het dak, kan het regenwater niet weg en ontstaan er lekkages. Een fikse schoonmaakbeurt laat je dakkapel in Den Bosch bovendien weer schitteren en zorgt ervoor dat deze in optimale conditie blijft. We geven je daarom enkele handige tips om je dakkapel eenvoudig en grondig schoon te maken.

Veiligheid staat voorop

Het allerbelangrijkste is natuurlijk je veiligheid. Als je op hoogte werkt, moet je voldoende veiligheidsmaatregelen treffen en voorzichtig te werk gaan. Ga zeker niet uit het raam hangen. Zorg er ook voor dat je niet op het dak zelf moet staan. Gebruik daarom een stevige ladder, een hoogwerker of een steiger. Omdat je je op een aanzienlijke hoogte bevindt, ga je bovendien best rustig te werk. Blijf steeds alert en laat je niet te snel afleiden. Een ongeluk is immers snel gebeurd!

Grof vuil verwijderen

Begin de onderhoudsbeurt steeds met het verwijderen van losliggend vuil, zoals takken, bladeren en andere grote stukken. Kijk ook in één keer de goot en de afvoerbuizen na. Zo vermijd je meteen eventuele verstoppingen. Gooi het afval in een emmers, zodat je het later in een afvalcontainer kwijt kan. Vervolgens kan je overige stof- en zandresten met wat stromend water wegwerken. Gebruik hier in geen geval een hogedrukreiniger voor. Een hogedrukreiniger werkt namelijk met een enorme kracht die je dakkapel wel eens kan beschadigen. Kies steeds voor stromend water, een tuinslang is hier bijvoorbeeld perfect voor.

De buitenzijde van de dakkapel

Eens het grof vuil en de zandresten verwijderd zijn, kan je de buitenzijde van je dakkapel weer laten blinken. Meng wat lauw water met een allesreiniger of wat afwasmiddel en ga met een normale spons aan de slag. Gebruik liever geen harde schuurspons en vermijd in ieder geval agressieve of bijtende schoonmaakmiddelen, zoals ammoniak. Spoel de dakkapel tenslotte nog eens goed af met warm water om een prachtig en schitterend resultaat te verkrijgen.

Regelmatig onderhoud is erg belangrijk

Een dakkapel hoor je minstens één keer per jaar te reinigen. Heb je een houten dakkapel, dan zal je waarschijnlijk meerdere keren per jaar aan de slag moeten. Hout is namelijk minder goed bestand tegen de verschillende weersomstandigheden en heeft dan ook regelmatig onderhoud nodig. Om zo lang mogelijk van een schone dakkapel te genieten, kan je er tenslotte een waterafstotende spray op aanbrengen. Hiermee voorkom je eventuele groene aanslag en laat je je dakkapel het hele jaar door schitteren!

Bron: Jouwinboedel.nl