Wil jij een gat graven in je tuin omdat je bijvoorbeeld een vijver, zwembad of zitkuil wil aanleggen? Let dan op, want je mag niet zomaar beginnen met graven. Hier hangen een aantal stappen en regels aan vast. In dit artikel omschrijf ik een aantal stappen die je zeker niet moet vergeten om problemen te voorkomen.
Kabels en leidingen detecteren
Onder de grond liggen allerlei leidingen en kabels verwerkt, zo ook in jouw tuin. Deze kabels en leidingen zorgen voor de toevoer van water, stroom, internet etc. in de hele buurt. Het is dus erg belangrijk dat deze kabels en leidingen onbeschadigd blijven tijdens het graven van jouw gat. Met een grondradar kan de locatie van leidingen en kabels in kaart worden gebracht, maar sinds 2018 is het ook verplicht om een KLIC-melding te doen bij je gemeente. Dit is een melding dat je machinaal wilt gaan graven in je tuin. Wanneer jij deze melding gedaan hebt ontvang jij een overzicht van de kabels en leidingen in jouw tuin, waardoor jij precies weet waar je kunt graven en waar niet. Doe deze melding op tijd en vergeet dit niet. Wanneer je dit niet doet, kan dit namelijk vervelende gevolgen hebben.
Hoe diep mag je graven?
Wil je precies weten hoe diep je in jouw tuin mag graven, raadpleeg dan altijd even de regels in jouw gemeente. Bij een bepaalde diepte is het namelijk nodig om een vergunning aan te vragen. In de gemeente Oldambt ligt deze grens bijvoorbeeld op 40 cm. Wanneer je een zwembad in je tuin wilt graven, dan zul je al gauw een omgevingsvergunning aan moeten vragen (tenzij je een heel ondiep zwembad bouwt). Daarnaast heb je natuurlijk met de kabels en leidingen zoals hierboven beschreven. Zoek dus van tevoren goed uit of jouw plannen wel mogelijk zijn op de plek die jij daarvoor bestemd had.
Grond afvoeren
Wanneer je een flink gat in je tuin gaat graven, dan zal er ook een hele hoop grond uit komen. Waar ga je deze grond laten? Dat is één van de vragen die je jezelf moet stellen wanneer je deze plannen hebt. Je kunt er enerzijds voor kiezen om de grond weer te verwerken in je tuin. Hierdoor kun je de grond hergebruiken en hoef je het niet meer af te voeren. Wanneer het niet mogelijk is om de grond her te gebruiken, dan zit er niets anders op dan afvoeren. Hiervoor kun je een grondafval container huren. Deze wordt geplaatst bij je woning en hier kun je al je grond in laten afvoeren.