Scandinavisch interieur

Geniet van je huis met Scandinavisch interieur

Als je thuiskomt van je hectische werkdag, hoe wil je dan in een betere wereld stappen? Een wereld van rust en sereniteit waar het leven vredig, natuurlijk en overzichtelijk is. Er is een interieurfilosofie die gericht is op het creëren van zo’n omgeving en die geïnspireerd is op een Scandinavische designesthetiek.

Wat is Scandinavisch design?

Scandinavisch design, of Scandi design, komt bij ons uit de Scandinavische landen, met name Zweden, Noorwegen en Denemarken, en biedt een betaalbare maar comfortabele manier van leven. Het wordt vertegenwoordigd door het Deense woord hygge, dat moeilijk te vertalen is, maar wel de belichaming is van gezelligheid, plezierige tijden met vrienden en een gevoel van welbehagen. De trend begon in de Scandinavische landen in de jaren dertig van de vorige eeuw en begon zijn weg naar Amerika te vinden in de jaren vijftig.

Wil je jouw woonkamer ook volledig opfrissen met Scandinavisch design? Kijk dan eens bij meubelwebwinkel Meubella, hier vind je leuke inspiratie én de mooiste interieur producten voor een goede prijs.

Het is een eenvoudige, overzichtelijke stijl en heeft in veel huizen de dure en formele uitstraling vervangen. Scandinavisch design heeft witte en lichte kleuren en streeft naar een open en luchtig gevoel. Een Scandinavische kamer zal niet te veel meubels hebben, en degenen die aanwezig zijn zullen duidelijke lijnen hebben en kunnen worden gemaakt van natuurlijke materialen. Een gevoel van harmonie met de natuur staat centraal.

Steen, leer, metaal en hout zijn de belangrijkste onderdelen. Zowel traditionele als moderne items zijn geschikt voor Scandinavische designmeubelen. De designfilosofie neemt echter afstand van de strengheid die een moderne stijl soms kan uitdrukken. Het is vriendelijker. Het is een binnenruimte die altijd rekening houdt met het buitenleven.

Waarom zou ik Scandinavisch design overwegen?

Een goed doordachte Scandinavische kamer is schoon en overzichtelijk en toch warm en uitnodigend. Het geeft een gevoel van rust en biedt een zone om te ontstressen. Het is een plek waar familie en vrienden genieten van prettige gezelligheid terwijl de luidruchtige wereld van het werk op armlengte wordt gehouden. Er is een gevoel dat dit een ruimte is waar je thuishoort.

Scandinavisch design heeft een lange levensduur. Trends als rustiek, industrieel en eclectisch zijn om de beurt de “in” stijl, maar Scandinavisch is al meer dan een halve eeuw een steunpilaar.

Wat zijn de elementen van Scandinavisch design?

Hoewel ze niet allemaal in elke Scandinavische kamer te vinden zijn, zijn dit enkele van de bepalende kenmerken:

  • Eenvoud en gebrek aan rommel. Niet te veel meubels. Overvloedige “negatieve ruimte” die door niets wordt ingenomen.
  • Witte muren. Ze kunnen ook een neutrale kleur hebben, zoals lichter bruin of zacht grijs.
  • Hardhouten vloeren, met misschien slechts een paar goed geplaatste oppervlaktetapijten als accenten.
  • Natuurlijke materialen zoals hout, leer, steen en metaal.
  • Een accent op zonlicht waar het beschikbaar is. Gordijnen van lichte kleuren en lichte materialen, opengehouden of teruggebonden in de dag.
  • Aardse kleuren. Wit, grijs en bruin met een vleugje zwart.
  • Kleurcontrast door verschillende tinten in plaats van verschillende kleuren. Bijvoorbeeld, meerdere grijstinten, bruin of gebroken wit. Maar af en toe kan een vleugje pastel, zoals roze of lichtgroen, op een kussen of ander decor verschijnen.
  • LED-verlichting. Hoewel het een relatieve nieuwkomer in de Scandinavische mix is, bootst het het natuurlijke licht het meest nauwkeurig na.

Wat is Scandinavische stijl meubilair?

Scandinavische meubelen worden gekenmerkt door eenvoudige lijnen, recht of met een subtiele kromming. Hardhouten frames op de bank en stoelen komen vaak voor, en de poten zijn meestal blootgelegd en zijn ofwel van hout ofwel van metaal. Ze hebben de neiging om recht of licht gebogen te zijn, maar zijn nooit sierlijk. Leren bekleding is favoriet. Silhouetten zijn onopvallend en vaak laag.