akoestische materialen

Gebruik maken van akoestische materialen

Bijzonder hinderlijk is een galm in een ruimte. De oorzaken daarvoor liggen voor de hand, en er zijn goede oplossingen voor. De oplossingen zijn trouwens eenvoudig te bekijken. Er zijn veel innovaties gedaan om kantoortuinen werkbaar te maken, en dan gaat het veelal om het verbeteren van de akoestiek. Bedrijven die inventaris verkopen voor kantoortuinen omschrijven bij de producten wat het doet, en hoe op de juiste manier gebruik te maken van akoestische materialen.

Waar komt die galm toch vandaan?

De reden is makkelijk. Vroeger kon geluid niet weerkaatsen omdat alles demping gaf. Naast en voor de ramen hingen overgordijnen en op de vloer lag tapijt. Geluidsgolven kunnen dan niet weerkaatsen. Tegenwoordig hangen er voor de ramen lamellen of iets anders wat harder is dan overgordijnen en vitrage, en op de vloer ligt laminaat. De ruimte is daardoor een echoput geworden. Nu zijn er andere oplossingen dan terug gaan in de tijd, de harde vloerbedekking en moderne raamdecoratie kan dus blijven. Ook hoef je van de woonkamer geen kantoortuin te maken met geluiddempende scheidingswanden. Het is een kwestie van de ruimte nog moderner door akoestische materialen te gebruiken, daarna is de galm verdwenen.

Een ander plafond doet wonderen met de akoestiek

Plafondplaten kunnen wonderen verrichten. Op de vloer blijft dus de harde laminaat liggen en voor de ramen het moderne, maar een plafond verlagen maakt een ruimte heel anders. Dit kan creatief. Bij plafondplaten denken velen aan platen die bijna wit zijn die in een stripje liggen. Een terechte angst dat gebruik maken van akoestische materialen een woning ziekenhuis- of kantoorachtig kan maken. Het tegendeel is waar. Een mooie koof, daardoor een deel van het plafond verlagen met gekleurde plafondplaten, schept een warme sfeer. In de plafondplaten kunnen dan inbouwspotjes, wat extra sfeer schept, plus de hinderlijke galm is weg.

In alle moderne woningen is het plafond vergeten

Als je een oud pand ingaat, dan is dat heel anders dan een moderne woning. Dit komt vaak door het balkenplafond. Bij een moderne woning is alles mooi afgewerkt, de vloer en muren, maar het plafond lijkt vergeten. Nu steeds meer woningen een slechte akoestiek krijgen t.o.v. vroeger is het een kwestie van de woning nog moderner maken, en ook het plafond mooi af te werken. Met gebruik van akoestische materialen volstaat meestal het aanpassen van het plafond. Zelden dat er elders nog een voorziening moet komen om het geluid te dempen. Mocht het wel nodig zijn, de innovaties hierin zijn in de kantoortuinen, daar weten ze hoe gebruik maken van akoestische materialen.