echt gras of kunstgras

Ga je voor echt gras of toch liever kunstgras?

Heb je een tuin en hou je van groen dan is een mooi gazon een goede basis. Maar ga je dan voor kunstgras of ga je met graszaad of grasmatten aan de slag? Hieronder hebben we, om je een beetje op weg te helpen, de voordelen van kunstgras in vergelijking met echt gras voor je op een rijtje gezet:

Kunstgras minder aantrekkelijk?

Vroeger was het van veraf te zien als iemand kunstgras in zijn tuin had liggen. Maar dat is allang verleden tijd. Het kunstgras dat je geproduceerd wordt is nauwelijks van echt gras te onderscheiden. Natuurlijk zijn er wel verschillen kleur- en kwaliteitsverschillen te ontdekken in de diverse soorten aangeboden kunstgrassen.

Wat zorgt er voor dat kunstgras minstens net zo mooi is als echt gras? Allereerst blijft de hoogte van ieder grassprietje gelijk, waardoor je continu een vol en rustgevend gazon hebt liggen. Er ontstaan geen spontane verkleuringen in het gras en er is geen ruimte voor onkruidsoorten of mos om zich in het gras te ontwikkelen. Dat is bij echt gras wel anders.

Eenvoudig te onderhouden

Kunstgras heeft dus een minstens net zo mooie uitstraling als echt gras, maar het kent meer voordelen. Zo vraagt kunstgras amper tijd en energie van je. Onderhouden stelt eigenlijk niets voor. Het wordt geadviseerd om het kunstgras zo nu en dan te borstelen, maar daar houdt het onderhoud ook direct mee op. Vergeleken met het onderhouden van echt gras is dat niets. Je hoeft het gras niet te maaien, onkruid te verwijderen, mollen weg te jagen, te sproeien of met kalk en mest te strooien.

Kunstgras waar niets groeit

Een groot voordeel van kunstgras is dat het geen voedzame bodem nodig heeft. Ben je in het bezit van een balkon of dakterras dan tover je jouw stekje met kunstgras in een handomdraai om in een groene, natuurlijk ogende plek. Bedek de grond op je balkon of dakterras volledig met kunstgras en plaats er een gezellig loungehoek, vul dat aan met wat planten in potten en je krijgt direct een vakantiegevoel.

Kunstgras wordt ook in de tuin steeds vaker gelegd. Het staat fraai in heel de tuin, maar kan ook praktisch geplaatst worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een speelplek voor de kinderen. Kunstgras staat erg fraai onder een schommel, trampoline of klimrek. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om het gras in heel de tuin te laten leggen, plaats een wandelpad (bijvoorbeeld door middel van houtenplanken) zwevend over het gras en je krijgt een natuurlijk ogend geheel.

Een ander idee om kunstgras in je tuinontwerp te verwerken is door het geheel om te draaien. In een tuin vol stenen kan je een kronkelpad maken van kunstgras. Ook kan je het dak van je schuur of overkapping bedekken met kunstgras.

Nu is het aan jou. Kies je voor kwaliteit of voor een lagere prijs? Hoe belangrijk is de dichtheid van de grasmat? Hoe hoog gras wil je hebben en welk kunstgrastapijt heeft de mooiste tint?