Ga je klussen Denk aan je gehoor

Ga je klussen? Denk aan je gehoor!

In het bedrijfsleven zijn de voorschriften redelijk duidelijk. In laboratoria, magazijnen en werkplaatsen geldt; gehoorbescherming verplicht.
De thuiswerker, en dus ook de klusjesman, bepaald eigenlijk grotendeels zelf hoe hij de veiligheidsvoorschriften wil gaan invullen.

Persoonlijke Beschermingsmiddelen

Het dragen van een veiligheidsbril en gehoorbescherming zijn dus niet verplicht. Maar is het ook verstandig om geen gehoorbescherming te gebruiken? Wanneer je als klusjesman naar een van de betere doe het zelf bedrijven gaat en daar je inkopen doet zijn de eenvoudige oordopjes vaak gratis verkrijgbaar. Maar ook een professionele oortelefoon is een niet al te hoge maar heel gezonde investering.

Het gehoor is afhankelijk van de bewegingen veroorzaakt bij een heel klein, en vooral heel dun, vliesje. De bewegingen van dat vliesje, het timpaan, tegen de kleinste botjes in ons lichaam, de gehoorbeentjes, zorgen er voor dat we kunnen horen.
Binnen in het oor is ook ons evenwichtsorgaan te vinden. In de volksmond heet dat het slakkenhuis, maar eigenlijk is dat zwaar overdreven. Het is een heel fijn, klein en gevoelig samenspel van buisjes en leidingen, gevuld met vloeistof. De bewegingen van die vloeistof door het slakkenhuis is wat ons het gevoel geeft van de stand van ons hoofd ten opzichte van de vloer.

Met een goede gehoorbescherming voorkom je dus niet alleen een bezoek aan de audicien voor een gehoortest, ook je evenwicht zal bewaard blijven. Ander PBM’s zijn al even belangrijk.

Gehoortest

Die gehoortest kun je overigens natuurlijk toch eens doen. Al is het alleen maar om te weten te komen hoe het gesteld is met je gehoor. Praat ook eens met de audicien over het laten testen van je evenwicht.

Zeker wanneer je werkzaam bent in de industrie, al eens klachten hebt gehad met het gehoor of de oren, zoals een oorontsteking in je jonge jaren, goede redenen voor een regelmatig bezoekje aan de audicien. We gaan eigenlijk allemaal twee keer per jaar naar de tandarts, een keer per jaar laten brildragers hun ogen controleren, waarom niet hetzelfde kleine offer brengen voor het behoud van je gehoor?

Niet alleen omdat je gaat klussen of omdat je net een nieuwe baan hebt gevonden in een fabriek, gehoorbescherming is altijd belangrijk.