prijs uitbouw

Factoren die de prijs van een uitbouw beïnvloeden

Mensen laten vaak een uitbouw aan hun woning zetten om flink aan leefruimte te kunnen winnen, dit kan in feite zowel in de breedte als in de hoogte gebeuren. Er zijn meerdere facturen die het totale kostenplaatje van een uitbouw kunnen beïnvloeden, deze gaan wij in dit artikel opnoemen.

De afmetingen van de uitbouw

Het is natuurlijk niet gek dat het formaat veel invloed hebt op de kosten, des te meer vierkante meters je wilt hebben des te meer manuren en materiaalkosten er in komen te zitten. Een gemiddelde richtlijn bij een uitbouw is dat een vierkante meter minimaal €2000 kost, zo kan je ongeveer al uitrekenen wat een ruwe uitbouw zal kosten. Vergeet niet dat de kosten van het afwerken hier nog niet bijzit. Een uitbouw van 10 m2 kost daarom dus ook al gauw minimaal €20.000. Het bouwproces van een uitbouw is ook een stuk duurder dan die van een aanbouw, dit komt onder andere doordat de hele buitengevel er af gehaald moet worden om de constructie van de uitbouw er aan te kunnen bevestigen. Bij een aanbouw wordt de constructie er naast gezet waardoor een aanbouw er in principe aan vast geplakt is.

De fundering

Een fundering onder de uitbouw is nodig om te voorkomen dat de uitbouw kan verzakken of dat er scheuren in kunnen komen, vaak heb je echt geen invloed op welk type fundering er gebruikt moet worden aangezien het vaak afhangt van de grootte van de uitbouw en zeker ook van de bodemsoort die er onder ligt. Een fundering op palen is een stuk duurder dan een fundering met alleen maar beton.

De gebruikte materialen van de uitbouw

Des te duurder de materialen zijn die voor de uitbouw gebruikt gaan worden, des te duurder wordt het totale prijskaartje natuurlijk. Het is immers ook niet lastig om voor te stellen dat een uitbouw van hout een stuk goedkoper is dan een uitbouw van staal of bakstenen. Bij de materialen is het erg belangrijk om te kijken wat er nou goed bij de bestaande woning past, wanneer er hele andere kleuren bakstenen worden gebruikt gaat het er natuurlijk nooit erg mooi uit zien.

Kozijnen en deuren

Wanneer er kozijnen en deuren in de uitbouw geplaatst moeten worden, moeten de bouwers daar natuurlijk rekening mee houden. Het kost veel meer tijd om de opening voor een deur te maken dan om gewoon de muur dicht te maken, en tijd is hierbij ook echt geld. Des te meer deuren en kozijnen er gemaakt moeten worden, des te hoger de kosten worden.