Tochtband kun je gebruiken bij het energiezuinig maken van jouw huis, bedrijfspand of nieuwbouw project. Kantoorpanden moeten vanaf 2023 zelfs verplicht energielabel C dragen. Door tocht buiten te houden, houd je de warmte binnen. Heb je bijvoorbeeld last van hoge energierekeningen? Tocht is vaak de boosdoener!
Waarom tochtband een logische keuze is
Door het opvullen van het gat tussen het raam of de deur en de muur, komt hier geen tocht meer door naar binnen. Hierdoor bespaar je kosten op de verwarming en zal het minder snel afkoelen. Ook kun je er het temperatuurverschil tussen verschillende ruimtes gemakkelijk mee verminderen. Je kunt het eigenlijk zien als een aanvulling op de isolatie van jouw pand.
Last van tocht in een oud pand?
Vooral bij oude panden is tocht een veelvoorkomend probleem en daarvoor wil je een goede en betrouwbare oplossing. Nieuwe panden voldoen meestal aan de huidige eisen met betrekking tot luchtdicht bouwen. Oude panden, zoals huizen uit de jaren ‘30 t/m ’70, voldoen echter vaak niet aan deze eisen. Tochtwering in de vorm van banden en strips is een goede en betaalbare oplossing voor dit probleem.
Energielabel verbeteren door het verminderen van tocht
Nu het aanvragen van een energielabel verplicht is als je jouw huis wilt verkopen, wordt het steeds belangrijker om te investeren in het energiezuinig maken van jouw huis. Hiermee verhoog je indirect de waarde van jouw woning. Bart van der Tol, expert in afdichtingsmaterialen bij EKI, zegt: “Nu is hét moment om jouw huis tochtvrij te maken. Niet alleen je energieverbruik zal dalen, maar een beter energielabel zorgt ook voor een hogere waarde van jouw woning.”. Voor kantoorpanden is het zelfs verplicht om vanaf 2023 minimaal energielabel C te hebben.
Welke soort is het meest geschikt?
Er zijn verschillende soorten tochtband op de markt, die meestal gemakkelijk zelf te installeren zijn. Doordat ze vaak zelfklevend zijn, heb je geen bevestigingsmaterialen nodig. Het wordt gemaakt van sterke materialen die zacht en flexibel zijn, zoals schuimrubber, celrubber of sponsrubber. Voor deze materialen wordt gekozen, omdat ze zich gemakkelijk aanpassen aan oneffenheden en zeer geschikt zijn om tocht tegen te houden. Er zijn allerlei varianten te vinden, zoals rechte strips, maar ook vormen als D-profiel, P-profiel en kroonband. Met een D-profiel kun je bijvoorbeeld grotere kieren afdichten en een P-profiel dient om een holte op te vullen met daarlangs een dunne kier. Kroonband is ideaal voor het afdichten van kleine kieren zoals bij houten kozijnen.
Het is goed om nu aan de slag te gaan met het tochtvrij maken van jouw huis of bedrijfspand! Zo ben je klaar voor de wet- en regelgeving van de toekomst, bespaar je op jouw energierekening, heb je geen last meer van tocht en temperatuurverschillen tussen ruimtes en krijg je een beter energielabel.