zwembad aanleggen

Een zwembad aanleggen: tips en adviezen over hoe je dit aanpakt!

Een zwembad aanleggen, in de achtertuin of op een binnenzwembad in huis, is in Nederland de afgelopen jaren in toenemende mate populair geworden onder woningeigenaren. Het aan laten leggen van zwembad heeft dan ook de nodige voordelen. Na een dag noeste arbeid bij tropische temperaturen, is er natuurlijk niets zo lekker als de werkkleding uitdoen en een frisse duik in jouw eigen zwembad nemen. Je hoeft niet richting een lokaal zwembad en spaart daarmee tijd en geld uit. En verder heb je natuurlijk de nodige privacy en een zwembad helemaal voor jou (en/of partner en kinderen) alleen. Allemaal erg leuk, denk je wellicht, maar het zelf aanleggen of aan laten leggen van zwembad is natuurlijk en ander verhaal. Dat klopt. Voor je kunt genieten van een eigen heerlijke pool, moet het tuinbad natuurlijk eert aangelegd worden. Tips en adviezen over hoe je dat slim en verstandig kunt aanpakken, lees je hieronder.

1. Bepaal de beschikbare ruimte voordat je een zwembad uitkiest

Voordat je je gaat oriënteren op geschikte zwembaden die bij jou in de smaak vallen, is het van groot belang te weten hoeveel ruimte je in de tuin of in huis hebt voor jouw droomwhirpool. Een te groot zwembad met weinig bewegingsruimte rond het bad, of juist een klein bad dat groter had gekund, zijn gebeurtenissen die je niet wilt meemaken bij zo’n grote investering.

2. Doe het in één keer goed en besteed de klus uit

Een zwembad aanleggen is een specialistische klus die foutloos uitgevoerd moet worden. Verzakkingen en lekkages wil je natuurlijk voorkomen. Daarom is het verstandig, als je geen ervaren zwembadbouwer bent, om de aanleg te laten verzorgen door een ervaren specialist als Aqua Optimaal. Bij dit bedrijf uit Hoogeveen kun je jouw zwembad, verkrijgbaar in tal van stijlen en uitvoeringen, exact op maat laten maken. Ook het perfect en voordelig aan laten leggen van het zwembad kan Aqua Optimaal voor jou perfect en tot in detail verzorgen. Zo weet je zeker dat jouw ideale buitenbad of binnenbad perfect wordt geplaatst, zonder dat er later vervelende lekkages of verzakkingen optreden die jouw droom in duigen gooien.

3. Let op extra functionaliteiten en mogelijkheden

Afhankelijk van de bestedingsruimte die je hebt, kun je jouw privé zwembad zo mooi en luxueus maken als je zelf wilt. Standaard wordt er gebruikgemaakt van polypropyleen, een nagenoeg onverwoestbaar kunststof dat van vrijwel elk privézwembad het basismateriaal vormt. Zo kun je kiezen voor prachtige spa’s in diverse formaten. Maar ook voor zwembaden met comfortabele extra’s als bubbelinstallaties, kleureffecten in bad, diverse soorten zwembadverwarming, een overkapping boven jouw zwembad of een extra fraaie randafwerking.

4. Bij binnenbaden extra opletten

Als je plannen hebt om een binnenzwembad te kopen, kies dan zeker voor de diensten van een ervaren zwembadspecialist. Bij het aanleggen van binnenzwembaden komen namelijk extra aandachtspunten kijken. Zo is bij zwembaden die binnen in een woning geplaatst worden, de luchtontvochtiging een belangrijk aspect. In de buitenlucht is vocht geen probleem. Maar bij een zwembad die binnen is aangelegd, moet de afvoer van vochtige lucht perfect geregeld zijn. Gebeurt dit niet, dan ontstaat er lelijke en ongezonde schimmel in huis. Kies daarom bijvoorbeeld voor het gemak van een warmte-terugwin-unit, ofwel een WTW-systeem. WTW geldt als een modern en ingenieus ventilatiesysteem dat erg effectief is en tevens energie bespaart.