Mensen worden zich steeds meer bewust van het feit dat er meer keuzes op de markt zijn dan de oude vertrouwde CV-ketel. Waar vroeger vrijwel elke woning werd verwarmd met behulp van aardgas, zijn er nu tal van duurzame alternatieven. In deze blog bespreken we de warmtepomp. Wil je meer weten over dit systeem of een offerte? De warmtepomp-vergelijker biedt je alle informatie en brengt je in contact met een lokale installateur.
Op dit gebied zijn er verschillende mogelijkheden. Er is natuurlijk de (hybride) warmtepomp, maar je kunt ook denken aan een pelletkachel, biomassaketel, elektrische ketel, zonneboiler of infraroodpanelen. Welke manier van verwarmen geschikt is voor jouw woning hangt sterk af van jouw huis. Hoe oud is het huis, ga je renoveren, is het huis geïsoleerd, is er vloerverwarming aanwezig of wordt de woning verwarmd met behulp van radiatoren? Een deskundige kan meedenken zodat je kunt bepalen welke manier van verwarmen past bij jouw woning. Belangrijk is natuurlijk ook het budget: een warmtepomp met bodembron is vele malen duurder dan een hybride opstelling.
Energieneutraal met een warmtepomp
Het is tegenwoordig mogelijk om volledig gasvrij te wonen. Je hebt dan geen gasaansluiting meer nodig. Je ontvangt dan ook geen gasrekening meer. Dit kan met een warmtepomp met bodembron. Wie dit combineert met zonnepanelen kan zelfs de stap naar energieneutraal maken. Je wekt dan zelf net zoveel energie op als dat je verbruikt. Er zijn in Nederland steeds meer woningen die we aanmerken als energieneutraal.
De voordelen van een warmtepomp
Steeds meer mensen kiezen voor een betaalbare warmtepomp. Wat zijn nu de belangrijkste voordelen? Hieronder sommen we deze voor je op:
- Je bespaart direct op de energiekosten
- Toekomstbestendig, niet meer afhankelijk van aardgas
- Je huis wordt een stuk meer waard
- Je stoot minder CO2 uit en draagt dus bij aan een beter milieu
- De warmtepomp kan ook koelen in de zomer
- Een aangenaam leefklimaat in huis
Hoe zit het met subsidie?
Naast financieel voordeel op lange termijn, zorgt de overheid er op dit moment middels subsidiëring voor dat de aanschaf van warmtepompen en zonnepanelen toegankelijker wordt.
Inmiddels is de combinatie warmtepomp en zonnepaneel een bewezen principe en zelfs wanneer men voor één van de twee kiest, is men nog steeds financieel én ecologisch beter af.
Let erop dat de gekozen warmtepomp is opgenomen in de ISDE-lijst (InvesteringsSubsidie Duurzame Energie). Hierdoor krijgt u tot wel 50% terug op uw investering. Dit geldt ook voor andere duurzame verwarmingsbronnen zoals een zonneboiler.