Een vijver is een leuke toevoeging aan je tuin: het barst van leven en het ziet er leuk uit. Een vijver aanleggen daarentegen kan een lastige opdracht zijn. Als je het beste resultaat wil, dan moet met een hoop factoren rekening houden, waaronder de jaargetijden. Dit roept al gauw de vraag op: wanneer kun je het beste een vijver aanleggen?
De beste tijd voor het aanleggen van een vijver is in het voorjaar (maart tot mei). Het groeiseizoen van een vijver begint rond deze periode. Tijdens het groeiseizoen ontwikkeld de vijver een biologische evenwichtig flora en fauna wat zorgt dat de vijver op kracht komt en klaar is voor de winter.
De jaargetijden zijn slechts een van de factoren waar je rekening mee moet houden. Lees verder en dan vertel ik je waar je nog meer invloed heeft op het succesvol aanleggen van je vijver.
Een vijver aanleggen: de voorbereiding
Hieronder beschrijf ik stap voor stap welke voorbereidingen je moet treffen voordat je kan beginnen met het aanleggen van je vijver. Er is uitgegaan van een vijverbak, maar we denken ook over de aanpak voor een folievijver.
Maak genoeg ruimte om de vijver te plaatsen
Een vijver aanleggen neemt veel ruimte in beslag. De totale ruimte waarmee je eindigt, is het formaat van je vijver, maar tijdens het aanleggen heb je extra ruimte nodig voor o.a. grondverzet. Zorg er daarom voor dat je genoeg ruimte hebt.
Als er bomen of struiken in de weg staan kan je deze rooien of verplaatsen.
Tip: uitgegraven zand heeft meer volume dan het zand in de grond. Dit komt omdat er ruimte ontstaat tussen de zandkorrels als uit de bodem wordt geschept. Het totale volume van het weggebrachte zand staat dus niet gelijk met het volume van de inhoud van je vijver!
Zorg dat er geen grondwater in de vijver stroomt
Een vijver uitgraven gaat beter als er geen grondwater in de kuil loopt. Het grondwater zorgt voor extra volume tijdens de grondverzetting en maakt het lastig om duidelijke afmetingen te maken.
Je kan diepte van het grondwater opgraven of in sommige gevallen kan je dit opzoeken via het internet.
Stel: het grondwater staat te hoog, dan kun je ervoor kiezen om het water te laten afpompen door een vuilwater pomp. Deze pompen huur je voor 1 dag tijdens de uitgraving.
Plaats piketplaatjes voor het meten van je vijver
Piketpaaltjes zijn paaltjes die om de omtrek van de vijver heen plaats. Met behulp van deze paaltjes kun je nauwkeurig de afmetingen van de vijver opmeten. Meet voor de zekerheid een paar keer.
Controleer de weersvoorspellingen als je de vijver aanlegt
Net zoals dat je niet wil dat er grondwater in de vijver loopt, wil je ook niet dat er regen in stroomt. Je kan beter wachten op mooi weer, dan dat je midden in je project een flinke regenbui of storm kan verwachten.
Als je rekening houdt met de bovenstaande voorbereidingen dan kan het alleen maar goed gaan. Nu is het tijd om te gaan graven!