beregeningssysteem

Een praktische gids voor een duurzame en onderhoudsvriendelijke tuin

Een mooie tuin vol kleurrijke bloemen en waar je tot rust kan komen wil natuurlijk iedereen. Maar in het drukke leven dat we leiden, is er geen tijd meer voor tuinieren en wordt er in veel situaties gekozen voor een betegelde tuin. Veel mensen weten niet dat er ook andere manieren zijn om een onderhoudsvriendelijke én duurzame tuin te creëren. Of je nu een drukke professional bent, een huiseigenaar zonder groene vingers, of gewoon iemand die op zoek is naar een mooie buitenruimte om te ontspannen, met onze tips realiseer je jouw droomtuin zonder de stress en het gedoe van intensief tuinieren.

Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

Kies voor onderhoudsvriendelijke planten

Onderhoudsvriendelijke planten, zoals vetplanten, lavendel, of siergrassen hebben weinig aandacht en zorg nodig om mooi en gezond te blijven.

Zoek alternatieven voor een gazon

Een gazon kost over het algemeen meer moeite om te onderhouden, omdat je het regelmatig dient te maaien en te besproeien. Kijk naar alternatieven van natuurlijke bodembedekkers en bloembedden om de groei van onkruid tegen te gaan.

Installeer een irrigatiesysteem

Een druppelirrigatiesysteem levert water direct bij de wortels van de planten, vermindert waterverlies door verdamping en zorgt voor een gelijkmatige waterverdeling. Gebruik natuurwater uit bijvoorbeeld een put, sloot of kanaal om kostbaar drinkwater te besparen. Ook met een beregeningssysteem kan op een eenvoudige manier natuurlijk water worden gebruikt.

Mulchen

Mulchen houdt in dat je de bodem rondom planten bedekt met natuurlijke materialen, zoals houtsnippers, compost of bladeren. Hierdoor blijft de grond langer vochtig, zodat onkruid geen kans krijgt te groeien. Daarnaast hoef je minder vaak jouw planten water te geven, omdat er nog genoeg water in de grond zit.

Beperk het gebruik van bestrijdingsmiddelen

Probeer het gebruik van bestrijdingsmiddelen te minimaliseren en kies in plaats daarvan voor biologische methoden om plagen en ziekten te beheersen. Gebruik bijvoorbeeld natuurlijke insectenbestrijders, zoals lieveheersbeestjes. Of gebruik knoflookspray om insecten te verjagen.

Creëer biodiversiteit

Moedig biodiversiteit aan in jouw tuin door verschillende planten, bloemen en struiken te introduceren die verschillende dieren en insecten aantrekken. Dit helpt bij het bestrijden van plagen en bevordert een gezond ecosysteem. Door een vogelhuisje, insectenhotel of een vijver te plaatsen creëer je ook verschillende leefomgevingen.

Onderhoudsvriendelijke indeling

Zorg bij de indeling van jouw tuin dat je overal makkelijk bij kunt komen. Vermijd bijvoorbeeld smalle doorgangen of moeilijk bereikbare gebieden. Houd ook voldoende ruimte tussen verschillende plantsoorten, zodat ze niet door elkaar heen gaan groeien. Zo kun je het makkelijker onderhouden.

Wateropvang en regenwatergebruik

Een regenton of een regenwaterput is een goede investering om regenwater op te vangen en te hergebruiken. Met behulp van een pomp regenwaterput kunnen meerdere toepassingen tegelijkertijd water aangevoerd krijgen. Regenwater is ideaal voor het besproeien van planten, omdat het vrij is van chemicaliën en kalk. Daarnaast kun je regenwater gebruiken om het toilet mee door te spoelen. Door het verminderen van het gebruik van drinkwater, hoeft er minder water gezuiverd te worden en dat bespaart een hoop kosten.

Met deze tips zul je zonder al te veel inspanning kunnen genieten van een onderhoudsvriendelijke en kleurrijke tuin. Daarnaast ben je duurzaam en ecologisch bezig, wat zorgt voor een beter milieu en meer biodiversiteit.