Ben jij van plan een nieuwbouwhuis te kopen? Daaraan kleven zowel financiële voordelen als nadelen. Zo zijn er geen kosten koper, minder onderhoudskosten en zal je huis een snellere waardestijging doormaken, maar kunnen de kosten voor aanpassingen kunnen snel oplopen en dien je rekening te houden met dubbele woonlasten. Twee grote pluspunten van een nieuwbouwhuis zijn de vrijheid om de woning naar eigen wens in te delen, en de goede isolatie en veiligheid dankzij het gebruik van nieuw bouwmateriaal. Door alle overeenkomsten, voorwaarden en verplichtingen kun je echter nog wel eens het overzicht verliezen. Lees daarom de volgende punten goed door om te weten waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwbouwhuis.
1. De hypotheekkosten
Heb jij een huis van een nieuwbouwproject op het oog dat voldoet aan jouw woonwensen, dan moet je, net als bij een bestaande woning, eerst nagaan of de koop financieel haalbaar is. Bij een nieuwbouwwoning dien je naast de vraagprijs ook rekening te houden met het meerwerk dat je wilt laten doen. Daarentegen koop je een nieuwbouwhuis vrij op naam, waardoor je geen leveringskosten en overdrachtsbelasting hoeft te betalen.
De nieuwbouw hypotheek bestaat uit de aanneemsom voor de bouw van het huis en de koopsom van de grond. Vanaf het moment dat je de hypotheek afsluit, betaal je de grond en de tot dan toe verstreken bouwtermijnen. Hierover wordt grond en bouwrente gerekend. Het overige deel van het hypotheekbedrag gaat in een bouwdepot, om de bouwtermijnen en de aannemer mee te betalen. Over de hypotheek betaal jij als koper rente, maar over het bouwdepot krijg je rente. Aanvankelijk zijn er dus weinig extra woonlasten, maar die worden hoger naarmate de bouw vordert.
2. Meerwerk en minderwerk
Soms kun je als geïnteresseerde een kijkje nemen in een modelwoning, maar deze bestaat niet altijd. In dat geval moet je het doen met bouwkundige tekeningen. Wil je wijzigingen aanbrengen in het standaardbouwplan, bijvoorbeeld omdat je een afvoer of stopcontacten wilt verplaatsen, dan valt dit onder meerwerk, wat extra kosten met zich meebrengt. Als je echter iets uit het standaardbouwplan niet wilt laten uitvoeren, maar zelf regelen, dan is dat minderwerk. Laat je bijvoorbeeld een andere keuken of badkamer plaatsen door een ander aannemersbedrijf, dan krijg je een vergoeding.
3. Het contract
Voor een nieuwbouwhuis teken je zowel een koopcontract als aanneemcontract. Hierin staan de wederzijdse rechten en plichten tussen jou en de aannemer, met onder andere bedragen voor de grond en de woning, de betaaltermijnen, ontbindende voorwaarden en de oplevertermijn. Een voorwaarde is vaak dat er van de bouw/koop kan worden afgezien als het nieuwbouwproject niet helemaal van de grond komt. Dit kan gebeuren wanneer er onvoldoende huizen zijn verkocht of wanneer de aannemer in financiële problemen komt.
Heb je het geluk zelf een stuk grond te kunnen kopen dat geen onderdeel is van een groter nieuwbouwproject? Lees dan deze tips om veilig je eigen huis te laten bouwen.