dak renovatie

Een dakrenovatie: hier moet je rekening mee houden

Kan jouw dak wel een opknapbeurt gebruiken? Misschien omdat de dakbedekking is verouderd of is het dak wellicht beschadigd door weersomstandigheden? Een dakrenovatie is een grote klus. Er komt ontzettend veel bij kijken en er zijn een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Heb je er bijvoorbeeld wel eens over nagedacht om een dakrenovatie te combineren met isolatie? Met onze praktische tips weet je precies waar je op moet letten. 

Dakrenovatie combineren met isolatie

Als je het dak gaat renoveren, is het belangrijk om rekening te houden met isolatie. Wist je dat veel daken in Nederland niet of nauwelijks geïsoleerd zijn? Op deze manier gaat er een groot deel van de warmte verloren en dit is natuurlijk zonde. Een goede isolatie van het dak verhoogt het wooncomfort en de waarde van je woning, maar heeft ook een gunstig effect op het energieverbruik. Je kunt wel tot zo’n 500 euro per jaar besparen! Dus laat je je dak renoveren? Kijk dan altijd naar de isolatiemogelijkheden. 

Welke werkzaamheden kun je zelf uitvoeren?

Voordat je een professionele dakdekker inschakelt, adviseren we om te kijken naar de klusjes die je wellicht zelf kunt uitvoeren. Ben je toevallig een beetje handig? Dan zou je bijvoorbeeld zelf de oude dakbedekking kunnen verwijderen. Dit bespaart je een hoop geld. Hoogstwaarschijnlijk kun je niet de hele klus zelf uitvoeren; er komt simpelweg te veel kijken bij een volledige dakrenovatie en dakdekkerswerk is nu eenmaal een vak apart. Zorg ervoor dat je je werkzaamheden goed afstemt met de dakdekker of ondernemer, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

Hergebruik oude materialen

Voor de dakrenovatie kan beginnen, haal je alle dakpannen van de woning. Als blijkt dat de dakpannen nog goed zijn, kun je deze gerust opnieuw gebruiken. Zorg ervoor dat je ze goed reinigt en vervolgens kunnen ze na de dakrenovatie weer op het dak worden aangebracht. Er zullen hoogstwaarschijnlijk een aantal ‘slechte’ pannen tussen zitten, maar deze kun je vervangen door nieuwe exemplaren. 

Ben je op zoek naar een ervaren dak specialist in Brabant? DakXL zorgt snel voor een veilig dak boven je hoofd. Vraag binnen twee minuten een vrijblijvende prijsopgave aan en krijg op maat gemaakt advies. Bovendien bieden de professionals van DakXL ook onderhoud.