betonpomp kopen

Een betonpomp kiezen voor je bouwproject, waar let je op?

Het bouwen van een kantoorgebouw, een extra parkeergarage bij een hotel, de aanleg van een nieuw verkeersknooppunt, overal is beton een belangrijke basis. Want de fundering moet de rest van de constructie dragen.

Betonmortel samenstellen

Voor het storten van een betonnen fundering begin je met de keuze voor de betonmortel. Deze wordt gebaseerd op welke betondruksterkte er nodig is. Dit wordt precies berekend zodat de juiste hoeveelheden grondstoffen in de betonmix worden gebruikt. Een betonmortelcentrale mixt de juiste combinatie van cement, zand, grind en andere hulpstoffen.

Beton transport en storten

De betonmortel wordt verplaatst met een betonmixer. Een betonpomp pompt vervolgens het beton uit de mixer naar de juiste plek van het bouwproject. Maar er zijn veel typen betonpompen. Deze verschillen in hoeveel m3 beton ze per uur kunnen verpompen. Soms zit er een grote tijdsdruk achter een project. Een weg moet bijvoorbeeld zo snel mogelijk aangelegd worden om overlast voor de rest van het verkeer te beperken. Dan moet de pomp veel in een korte tijd aankunnen.

Hoeveel ruimte heeft de betonpomp nodig? Om stabiel te staan moeten er stempelvoeten uitgeklapt worden. De stempelbreedte is de ruimte die dit in beslag neemt. Hiervoor moet de grond ook genoeg draagkracht hebben, de stempeldruk. Om dit te verbeteren kunnen er houten- of betonplaten onder gelegd worden.

Als de betonpomp stevig en stabiel staat kan er gepompt worden. Met een verdeelmast wordt het beton via slangen en leidingen op de juiste plek gestort. Maar is er genoeg ruimte om de masten uit te vouwen? Moet het beton bijvoorbeeld verpompt worden over een grote afstand of grote hoogte, bijvoorbeeld op meerdere verdiepingen van een flat. Hiervoor let je op de reikwijdte van de betonpomp.

Goede planning met alle partijen

Als aannemer moet je dus alles goed afstemmen met de betonmortelcentrale en de betonpomp verhuurder. Met alle betrokkenen stel je een stortplan op zodat alle benodigdheden in de juiste hoeveelheden, op de juiste tijd en plaats geleverd worden, en dat alle machines ook daadwerkelijk in de beschikbare ruimte passen.