afhankelijk

Een beetje afhankelijk

In de afgelopen tijd is de hoeveelheid technologie die gemiddeld gebruikt wordt door de mensen op aarde enorm toegenomen. Steeds meer mensen hebben toegang tot geavanceerde technologie en gebruiken die voor eigen baat. Dat is eigenlijk erg goed omdat de technologie ons heel veel te brengen heeft. De technologie biedt de mens een ongelooflijk voordeel waar we maar al te graag mee om gaan. Maar er zit ook een negatieve kant aan hoe sterk het internet is. Omdat het zo immens behulpzaam is en zoveel mensen er gebruik van kunnen maken worden mensen afhankelijk van de technologie. Denk maar eens na over hoeveel technologische producten je gebruikt per dag. Tv kijken is er een en die is ook redelijk overduidelijk. Daarvan zijn wel veel mensen bewust dat het een fijn gegeven is maar niet iets om afhankelijk van te zijn. Maar andere dingen zitten voor velen in een soort automatisme waarvan je dus niet door hebt hoe afhankelijk je bent van technologie.

Neem nou bijvoorbeeld het gebruik van je wekker. Veel wekkers, of eigenlijk wel alle wekkers tegenwoordig, naast misschien een haan, kunnen aan doordat ze stroom gebruiken. Of je te laat komt op school of werk is vaak volledig afhankelijk van of je wekker het wel of niet doet. Als dus de stroom op een avond uitvalt en daardoor alle lampen, wekkers, opladers en tv’s en noem maar op ook uitvallen, dan heeft dat als gevolg dat je zelf niet meer op tijd op werk of school komt. Of met beveiliging dan. Als op een avond de bedrijfsbeveiliging uitvalt, dan is het bedrijf volkomen kwetsbaar voor overvallen of berovingen. We zijn zo dus erg afhankelijk van de technologie, zoals je ziet. Maar ook kun je het nog van een andere kant bekijken. Namelijk van de kant van hoe men het vroeger had.

Vroeger had je dit soort beveiliging niet. Als je dan beroofd werd dan had je nauwelijks kans om zogezegd te “winnen”. Om dus nu wel beschikking te hebben over middelen die je op zijn minst enige bescherming kunnen geven is hoe dan ook een privilege, dus als de stroom eens uitvalt, dan zouden we geen andere oplossing hebben. Het is hoe dan ook positief om het wel te hebben. Ook bij huizen die gebruik maken van systeem integrator ben je erg afhankelijk van je stroom. Het wordt dan erg lastig om controle te hebben over je woning als je op een moment zonder stroom komt te zitten.