accu bosmaaier

Een accu bosmaaier is ideaal bij grote en kleine tuinklussen

Als je een groot gazon achter je woning of bedrijf hebt liggen, dan is het onderhouden daarvan best een behoorlijke klus. Denk aan het maaien van het gras, het bijsnijden van de zomen en het verwijderen van onkruid. Een project dat dus tijd kost en dat je natuurlijk het liefste zo snel mogelijk wilt kunnen afronden. In dit soort situaties is elektrisch tuingereedschap een ideale uitkomst. Om een gazon snel kort te wieken, is een accu bosmaaier, ook wel een grastrimmer genoemd, een perfect soort tuingereedschap. Hoe werkt een bosmaaier op accu precies? Wat maakt dit type gereedschap zo aantrekkelijk? En hoe kun je een grastrimmer of bostrimmer op een praktisch handige manier gebruiken?

De werking van een accu bosmaaier

Een bosmaaier kan op drie manieren aangedreven worden: met een benzinemotor, via een elektrische bekabeling en per accu. Elk van deze soorten energietoevoer heeft zijn eigen voor- en nadelen. De bosmaaier op accu komt in meerdere opzichten als beste uit de bus. Groot voordeel is met name dat deze bosmaaier geen snoer nodig heeft en relatief weinig herrie maakt. Hoofddoel van de bosmaaier is het kortwieken van hoog gras, onkruid en kleine planten in de buurt van obstakels, zoals boomstammen, paaltjes voor afrasteringen en andere objecten, zoals muren van gebouwen of struiken. Ook kunnen bosmaaiers gebruikt worden om kleine houten planten of dunne takken van struiken mee te verwijderen. Dit gebeurt met een nylondraad die ook wel aangeduid wordt als maaikop of draadkop. Maar tegenwoordig kan een bos- of gazonmaaier tevens uitgerust worden met een zogenoemd cirkelzaagblad of een grassnijblad. Een cirkelzaagblad is prima te gebruiken om wat grotere struiken, kleine boompjes en takken tot maximaal tien centimeter dikte mee af te zagen. Een grassnijblad, ook wel bekend onder de term slagmes, is rond of driehoekig van vorm en bedoeld om snel wat hoger onkruid, dichtgegroeide grasoppervlakten en dicht struikgewas mee te kortwieken.

Wat maakt een bosmaaier of grastrimmer zo aantrekkelijk? De voordelen op een rijtje!

Allemaal mooi, maar waarom is een bosmaaier op accu een betere keuze dan een apparaat dat werkt op elektriciteit of op een benzinemotor. Ten eerste omdat een accu bosmaaier energiezuinig is, geen CO2 uitstoot zoals een benzinemaaier en daarom de meest milieuvriendelijke keuze is die je kunt maken. Verder heb je geen lat meer van snoeren, zodat je moeilijk bereikbare plekken om gras of onkruid te trimmen goed kan verzorgen. Een derde pluspunt van een bosmaaier die op een accusysteem werkt is het feit dat het onderhouden van deze accumaaier weinig tijd en energie kost. Zeker vergeleken met een op benzine werkende grasmaaier, die regelmatig schoongemaakt en geolied dient te worden. Ten slotte is een apparaat op accu aantrekkelijk omdat je hiermee snel en efficiënt kunt werken. Met name in grote tuinen scheelt het gebruik van een grastrimmer of bosmaaier je veel tijd en moeite. Tijd die je wel beter kunt besteden, toch?

Gebruikstips: hoe bedien je een bosmaaier op een efficiënte manier?

Belangrijk bij het gebruik van bosmaaiers is dat je constant ‘gas’ geeft en de maaier dicht bij het bodemoppervlakte houdt. Bij obstakels is het aan te raden om een maaidraad en geen maaimes te gebruiken. Denk verder aan het dragen van de juiste veiligheidskleding. Met name een beschermende bril en goede gehoorbescherming zijn belangrijk!