Douglas hout

Douglas hout is dé nieuwe trend

Tegenwoordig moeten we veel thuis zitten en onder de mensen is de interesse gestegen naar DIY-projecten. DIY, oftewel ‘do it yourself’, refereert naar het zelf maken of bouwen van objecten. Mogelijk heb je al een tijdje het idee gehad om in de tuin te gaan klussen maar er geen tijd voor gehad. Nu we juist zo veel thuis moeten werken, is dit de kans om eraan te beginnen! In dit artikel lees je over douglas hout en waarom je dit zou moeten overwegen bij jouw bouwproject in de tuin.

Wat is douglas hout?

Douglas hout is afkomstig van de Douglasspar, één van de sterkste naaldbomen die groeit in Europa. Douglas wordt steeds populairder in Nederland en heeft verschillende toepassingen, het kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het maken van tuinmeubelen, overkappingen en schuttingen. Het hout heeft van oorsprong een warme, lichtroze kleur die mooi vergrijst bij invloeden van het weer. Douglas hout is echter ook in zwart, wit en grijs te verkrijgen. Mocht de vergrijzing een probleem zijn, dan kan dit voorkomen worden door het hout te behandelen met impregneer of beits.

Hoe duurzaam is het?

Houtsoorten worden ingedeeld in verschillende duurzaamheidsklassen, dit kan variëren van 1 tot 5 waarbij 1 het meest duurzaam is en betekent dat schimmels die rot veroorzaken het minst invloed hebben op het hout. Douglas hout heeft een duurzaamheidsklasse van 3, het is relatief duurzaam en kan onbehandeld tot 15 jaar meegaan. Douglas hout is een fijn alternatief voor eikenhout omdat het relatief goedkoop is. Daarnaast kun je de levensduur van het hout verlengen door het hout te behandelen.

Waarvoor kan ik het gebruiken?

Douglas hout kan ingezet worden om allerlei dingen te maken, buitenshuis kun je dus denken aan: veranda’s, overkappingen, meubels, schuttingen, bruggen, vlonders en pergola’s. Binnenhuis kan dit hout ook worden gebruikt voor allerlei toepassingen, zoals: plafonds, vloeren en wandbekledingen. Douglas hout is dus breed toepasbaar!

Bron: Houtdirect