Doorsmeren van machines; wat zijn de mogelijkheden

Doorsmeren van machines; wat zijn de mogelijkheden?

Het doorsmeren van machines is een tijdrovende en smerige klus die niet iedereen graag doet. Het vet voor het doorsmeren komt overal terecht behalve waar je het wil. Het smeren van machines is nodig om de machine soepel te laten werken en ook krijgt de machine een langere levensduur als je het regelmatig wordt doorgesmeerd. Het doorsmeren van machines kan op twee manieren: met een vetspuit of een smeersysteem. Tegenwoordig worden steeds meer machines voorzien van een automatisch smeersysteem.

Hand vetspuiten

Als je met de hand aan het werk gaat, dan heb je de keuze om verschillende typen vetspuiten te gebruiken. De meest gebruikte vetspuit is de schaarvetspuit. Zo’n hand vetspuit kan je na vullen met nieuwe patronen. Naast de schaarvetspuit zijn er ook modellen die je met één hand kunt gebruiken. De prijzen van dergelijke vetspuiten verschillen enorm. Bij het kopen van een vetspuit kan je het beste kiezen voor een A-merk. Van veel B-merken is de kwaliteit toch wel een stuk minder. Je wilt natuurlijk soepel kunnen werken, zonder dat het vet door lekkages overal terecht komt behalve waar jij het wilt hebben. Voor een A-merk vetspuit kan je het beste kiezen voor merken zoals: Lumax, Mato, Macnaught, Alemite en Luncoln. Deze spuiten zijn iets duurder en je krijgt er vaak ook enkele jaren garantie bij. Er zijn veel verschillende soorten vetspuiten, zoals de vetspuit die met één hand te bedienen is en de schaarvetspuit. Alle uitvoeringen zijn na te vullen met vetpatronen of met een vetpomp. De voordelen van een vetspuit gebruiken voor het doorsmeren van machines is dat je zelf het gevoel houdt bij het doorsmeren en ook is het relatief goedkoper.

Automatische smeersystemen

Tegenwoordig is automatische smering van onderdelen die smering nodig hebben, zoals bussen, pennen en lagers, mogelijk. Zo’n automatisch smeersysteem bespaart je enorm veel arbeidsuren aan handmatige smering. Ook is het fijn dat deze toch wel vervelende klus automatisch voor je wordt gedaan. Ook wordt het materiaal tijdens het gebruik gesmeerd. Dit is een aanzienlijk verschil ten opzichte van handmatige smering. Bij aanwezigheid van een smeersysteem is het niet meer nodig om onder het materiaal te kruipen om te smeren op moeilijk bereikbare plaatsen. Een smeersysteem heeft dan ook veel voordelen, denk bijvoorbeeld aan: een langere levensduur van onderdelen, minder reparatie- en onderhoudskosten, tot 50% lager verbruik van smeervet, minder arbeidsuren en noem zo maar op.

Er zijn natuurlijk veel verschillende smeersystemen, maar aan de basiswerking zit niet veel verschil. In de wereld van smeersystemen wordt gepraat over parallel en progressieve-systemen. Parallel-systemen staan ook wel bekend als tweeleiding-smeersystemen. Een progressief smeersysteem pompt het vet via verdeelblokken en leidingen direct naar het punt dat gesmeerd moet worden. Het vet wordt via een dikkere hoofdleiding naar distributieblokken met doseurs gepompt. Deze distributieblokken worden vervolgens doorgezet naar het te smeren punt. Duurdere smeersystemen zijn relatief gemakkelijk aan te passen of uit te breiden.

Specialist in smeertechniek

Ben je op zoek naar automatische smeersystemen of hand vetspuiten? In de webshop van Ancotech Smeertechniek vind je een zeer uitgebreid assortiment verschillende vetspuiten en smeersystemen. Voor alles op het gebied van smeertechniek kan je bij ons terecht. Wij hebben alles op het gebied van het verpompen van onder andere olie, inkt, viskeuze vloeistoffen en vet. Ons brede assortiment smeertechnieken zorgt ervoor dat je altijd hetgeen dat je zoekt bij ons in de webshop vindt.