intelligente meetsystemen

Dit zijn de meest intelligente meetsystemen anno 2021

De mogelijkheden van technologie gaan ieder jaar weer met sprongen vooruit. Ook anno 2021 zijn er weer veel ontwikkelingen geweest in de wereld van meetsystemen. In dit artikel nemen we de meest intelligente meetsystemen van 2021 met je door. Hoewel we er vaak niet bij stil staan, komen we in het dagelijkse leven meer meetsystemen tegen dan waar we ons bewust van zijn. In het ziekenhuis, het zwembad, bij het tankstation, maar ook in ons eigen huis. In dit artikel lichten we de twee modernste systemen uit en praten je bij over de belangrijkste functies van deze systemen.

Het belang van meetsystemen

Omdat meetsystemen zo geïntegreerd zijn in ons dagelijkse leven, vergeten we wel eens hoe belangrijk ze zijn en waarom. Met meetsystemen kunnen we niet alleen meten, maar ook in de gaten houden: denk bijvoorbeeld aan meetsystemen in een ziekenhuis die bijvoorbeeld zuurstof meten. Daar kunnen de levens van patiënten vanaf hangen. Ook in ons huis gebruiken we meters om het energieverbruik bij te houden, of om bijvoorbeeld koolmonoxide te kunnen detecteren. Tegenwoordig worden meetsystemen steeds nauwkeuriger en intelligenter. Slimme meters zijn bijvoorbeeld digitale gas- of elektriciteitsmeters die zowel op locatie als op afstand kunnen worden uitgelezen.

Pieksystemen

Als het gaat om energiegebruik – zeker als dit zakelijk energieverbruik is – is het belangrijk om te weten hoe je ervoor staat. Je kunt een meetbedrijf aanstellen dat verbonden is met je fysieke netbeheerder. Maar je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van een slim meetsysteem dat je een piekalarm geeft – zodat je precies weet wanneer je een piek nadert in het energieverbruik van je huis of van je zakelijke onderneming. Met energiemanagement krijg je op deze manier actief inzicht in het verbruik en het adviseert je meetsysteem je bij het besparen.

Digitale meetsystemen

Steeds meer meetsystemen worden gedigitaliseerd, waardoor ze je altijd ter plekke van een grote hoeveelheid informatie kunnen voorzien. Digitale meetsystemen die verbonden zijn aan een app lopen hierin voorop: via de app kun je waar dan ook ter wereld zien hoe het energie- of gasverbruik in van jouw huis of onderneming is. Deze meetsystemen hebben ook een display waarop dit is af te lezen wanneer je op de locatie zelf bent.

Intelligent meten is meer weten

Wanneer je kiest voor een intelligent meetsysteem kies je voor meer dan alleen het lopende getal op de meter. Een intelligent meetsysteem is betrouwbaar en nauwkeurig en kan je niet alleen informatie bieden over het verbruik, maar kan je ook een vergelijking geven met het verbruik in voorgaande jaren of bijvoorbeeld een indicatief kostenoverzicht. Een intelligente meter geeft je dus veel meer informatie dan alleen de stand, waardoor ze erg nuttig zijn!