voordelen van een nieuwbouw woning

De voordelen van een nieuwbouw woning

Wil jij niet voor de rest van je leven in je huidige woning blijven wonen en ben je je langzaam aan het oriënteren op een nieuwe woning? Een nieuwbouw woning heeft een hoop voordelen in vergelijking tot een bestaande woning voor jou als koper. Zo heb je bijvoorbeeld inspraak in de indeling van de woning, maar ook in de uitstraling van de keuken en badkamer. In dit artikel bespreek ik de voordelen van een nieuwbouw woning voor jou als potentiële koper. 

Je bepaalt zelf de inrichting

Een nieuwbouwproject wordt van tevoren aangekondigd, waardoor jij al vanaf een vroeg stadium onderdeel kan zijn van het proces. Zo kun je vaak zelf kiezen wat de indeling van de woning gaat worden. Meestal krijg je hiervoor een aantal opties voorgelegd, maar in sommige gevallen kun je het ook helemaal zelf beslissen samen met de projectmakelaar. Wanneer een bouwbedrijf in Hoogeveen bijvoorbeeld jouw woning gaat bouwen, dan kun jij samen met jouw contactpersoon overleggen waar de badkamer komt en waar de verschillende kamers komen. Daarnaast kun je ook bepalen hoe je wil dat de keuken en badkamer er uit komen te zien. Zo kun je niet alleen de indeling van deze ruimtes bepalen, maar ook het soort tegels en apparatuur. Kortom, je kunt je eigen woning samenstellen precies zoals jij dat wilt (tot op zekere hoogte). 

Je woning voldoet aan de nieuwste voorwaarden

Als je in een woning gaat wonen die er al een tijdje staat, dan kun je ervan uitgaan dat deze niet zo heel goed geïsoleerd zijn. Dit resulteert vaak in hogere stookkosten omdat het meer moeite kost om de ruimtes te verwarmen/verkoelen. Nieuwbouw woningen voldoen aan de nieuwste voorwaarden, waardoor je stookkosten lager uit zullen vallen. Denk aan voorwaarden als HR++ glas in de ramen en goed geïsoleerde muren en daken. Daarnaast zijn deze woningen vaak netjes afgewerkt zodat je vanuit een frisse, nieuwe woning op kunt bouwen. 

Je betaalt geen overdrachtsbelasting

Wanneer je een bestaande woning koopt, dan betaal je overdrachtsbelasting. Dit is een bepaald percentage van de aankoopsom van je woning wat je er overheen betaalt. Bij een nieuwbouw woning valt deze overdrachtsbelasting al in de aankoopsom omdat je deze woning ‘vrij op naam’ koopt. Hierdoor bespaar je een bepaald bedrag bij de aankoop van de woning, welke je op andere vlakken weer goed kunt gebruiken tijdens het proces van een nieuwbouw woning.