De voor en nadelen van PVC materialen

De voor en nadelen van PVC materialen

De voor en nadelen van PVC materialen

Bent u van plan om uw woning te verbouwen of te renoveren? Dan bent u hoogstwaarschijnlijk al op onderzoek uitgegaan naar de meest geschikte materialen. Dan hebt u ook al ontdekt dat er veel verschillende soorten materiaal te gebruiken is die allemaal hun eigen unieke eigenschappen heeft. Voor het plaatsen van nieuwe kozijnen kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een houten, PVC of een aluminium kozijn.

Maar hoe kunt u het beste bepalen welk type materiaal het meest geschikt is voor uw project. Daarbij wilt u gebruik maken van het materiaal met de beste eigenschappen maar ook rekening houden met de prijs zodat u binnen het budget blijft van uw project.

Het materiaal moet natuurlijk niet alleen een mooie uitstraling hebben, maar ook functioneel zijn en van toegevoegde waarde voor uw woning zijn. Als u kiest voor PVC dan kiest u voor een veilige en betrouwbare middenweg tussen de materialen.

Voordelen PVC

Vandaag de dag zien we steeds vaker PVC ramen en PVC deuren in woningen geïntegreerd worden. PVC, of kunststof, heeft als allergrootste voordeel dat het betaalbaar is in vergelijking met hout en aluminium. Naast het besparen op de aanschaf van de materialen, bespaart u ook op de maandelijkse energierekening. PVC isoleert namelijk vrij goed waardoor u er behaaglijk bij zit in uw woning zonder dat u daarvoor heel hard moet stoken. We moeten toegeven dat hout wel iets energiezuiniger is. Aluminium daarentegen is zeer slecht isolerend.

Een andere reden waarom PVC in steeds meer woningen wordt geïntegreerd is dat het zeer onderhoudsvriendelijk is. De kunststof kozijnen gaan met gemak tientallen jaren zonder dat hier groot onderhoud aan nodig is. De kozijnen hoeven niet geschuurd of geverfd te worden. Uiteraard kunnen ze zo nu en dan wel een poetsbeurt gebruiken. Ook dit is zeer gebruiksvriendelijk door er zeer eenvoudig een vochtige doek overheen te halen.

Nadelen PVC

Uiteraard heeft PVC ook een aantal minder sterke punten. We spraken net over het grote voordeel dat een kunststof kozijn niet geschuurd of geverfd hoeft te worden. Maar dat betekent ook dat je voor een zeer lange periode aan dezelfde kleur PVC ramen of deuren vastzit. De keuze voor een kleur wordt dus voor tientallen jaren bepaald. Het is daarom niet heel verstandig om voor een gewaagde kleur te gaan. Een ‘veilige’ kleur is dit geval het beste advies dat we kunnen geven. Hierdoor blijft uw woning in veel gevallen beter zijn waarde behouden.

Een ander nadeel is dat PVC gevoelig is voor krassen. Bij het poetsen is het dus verstandig om geen schuursponsjes of iets dergelijks gebruikt die krassen kunnen achterlaten. Zachte materialen leveren hetzelfde materiaal maar zijn een stuk veiliger.