Metaal wordt op ontzettend veel verschillende manieren toegepast: denk aan constructies, machines, vervoermiddelen en verpakkingsmaterialen. En dat is nog lang niet alles. Metaal is dus bijna niet meer weg te denken uit onze samenleving. Om al deze toepassingen te realiseren, moet het metaal natuurlijk bewerkt worden zodat het de juiste vorm krijgt. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? In dit blogartikel lichten wij alle verschillende metaalbewerkingmethoden toe.
Verspanende metaalbewerking
Bij verspanende metaalbewerking worden kleine deeltjes van het materiaal weggenomen, totdat de juiste vorm ontstaat. Door steeds een kleine massa van het basismateriaal weg te halen, verandert het metaal in de richting van de gewenste vorm en de juiste afmetingen. Tijdens dit proces ontstaan er spannen (afval), vandaar ook de naam verspanende metaalbewerking. Diverse bewerkingstechnieken die onder verspanende metaalbewerking vallen zijn: slijpen, draaien, boren, zagen en frezen. Wij lichten ze allemaal even kort toe.
Slijpen: met behulp van een slijpschijf en een bewegende plaat wordt het metaal nauwkeurig geslepen. Een bekend voorbeeld hiervan is het slijpen van schaatsen.
Draaien: bij deze techniek wordt het metaal in een klem geplaatst. Aan de zijden draait een beitel langs- en dwars tegen het metaal, waardoor er spanen afvallen.
Boren: deze techniek wordt gebruikt wanneer er een rond gat in het metaal moet worden gezet. Voor het boren van metaal moet een speciale metaalboor worden gebruikt.
Zagen: dunne metalen kunnen ook gezaagd worden. Hiervoor wordt er gebruik gemaakt van een HSS (hard snijstaal zaagblad).
Frezen: dit is een van de meest gebruikte methodes binnen metaalbewerking. Er wordt gebruik gemaakt van roterende metaal frezen, die stukjes metaal wegnemen totdat de gewenste vorm ontstaat.
Met al deze methodes kun je het basismateriaal steeds kleiner maken, totdat je de gewenste vorm hebt. Verspanende metaalbewerking verandert definitief de vorm van het metaal en kan dus niet meer teruggedraaid worden.
Niet-verspanende metaalbewerking
Alle metaalbewerking methode die het basisproduct niet per se kleiner maken, vallen in principe onder de noemer niet-verspanende metaalbewerking. Er worden technieken gebruikt waarbij het materiaal gevormd of bewerkt kan worden, zonder dat het basismateriaal spanen verliest. Onder niet-verspanede metaalbewerking vallen processen zoals gieten, buigen, persen, smeden, walsen en stansen.
Combinatie van beide bewerkingen
Tot slot is er nog een combinatietechniek van verspanende en niet—verspanende bewerkingsmethodes mogelijk. Onderdeel van plaatbewerking zijn bijvoorbeeld acties zoals walsen, kanten, zetten en buigen. Metaalbewerking is een zeer effectieve manier om gewenste vormen en afmetingen te realiseren, zolang er veilig wordt gewerkt met de metaalbewerkingsmachines.