soorten heftrucks

De verschillen tussen diverse soorten heftrucks voor in de bouw

Verschillende soorten heftrucks

Je kunt binnen het segment “heftrucks”, een verdeling maken tussen 2 soorten. Je hebt een heftruck, en een reachtruck. Er zijn een paar verschillen tussen een heftruck en een reachtruck. Een heftruck is wat groter dan een reachtruck. Ook heeft een heftruck over het algemeen een verbrandingsmotor of soms elektromotor. Een reachtruck heeft bijna altijd een elektromotor. 

Verder is een heftruck gemaakt voor op bijvoorbeeld een industrieterrein, en daarom wat groter en grotere banden. Een reachtruck is gemaakt om in een magazijn te rijden en door smalle gangen te rijden tussen stellingen met producten. De zitpositie is bij een reachtruck daarom ook dwars, je kijkt dus naast je in plaats van voor je. Ook de gewichtsverdeling is anders, bij een heftruck zit het contragewicht aan de achterkant, dit omdat de heftruck zware producten of goederen kan optillen en verplaatsen. Een reachtruck heeft het gewicht in het midden onder de bestuurder, dit omdat daar ook de tractiebatterij zit. Door deze gewichtsverdeling kan een reachtruck goederen optillen op grote hoogte en deze naar beneden halen, vandaar dat reachtrucks het vaakst worden ingezet in compacte ruimtes of magazijnen.

Tweedehands voertuigen

Heftrucks en reachtrucks zijn allebei vrij duur in aanschaf. Vandaar dat veel bedrijven er voor kiezen om dit soort voertuigen tweedehands te kopen. Het aanbod in gebruikte heftrucks en reachtrucks is groot. Omdat grote bedrijven dit soort voertuigen intensief gebruiken, worden deze ook redelijk vaak vervangen. Een groot bedrijf heeft ook meerdere heftrucks en/of reachtrucks, dus zo wordt het aanbod steeds groter. Bij de aanschaf van een tweedehands heftruck of reachtruck is het niet belangrijk om naar het uiterlijk te kijken ( tenzij er echt grote schade zichtbaar is), dit omdat een heftruck erg stevig en solide gebouwd is en er eigenlijk altijd wel schade op een heftruck zit. Als je zeker van je zaak wilt zijn is het verstandig om je voertuig aan te schaffen bij een dealer of een specialist. Soms krijg je hier ook nog garantie op of krijgt de heftruck of reachtruck nog een grondige inspectie voordat je het voertuig in gebruik neemt