De tuin omheinen met een haag

De tuin omheinen met een haag

Steeds vaker zien we natuurlijke tuinafscheidingen. Denk bijvoorbeeld aan hagen van coniferen of laurier. Maar ook haagbeuken en beukenhagen zijn populaire haagplanten. Steeds vaker wordt de houten schutting of de stenen omheining dan ook vervangen door een natuurlijke haag. Zo haal je niet alleen een mooi groen decor naar je tuin, maar zorg je tevens voor een bron van rust en leven.

De voordelen van haagplanten

Eigenlijk zegt de naam het al: haagplanten zijn een uitstekende keuze voor het aanplanten van een haag. Met een natuurlijke haag zorg je niet alleen voor meer groen in de tuin, maar is er in je tuin tevens een plekje voor verschillende dieren. De vogel kan er zijn nestje in bouwen en ook lieveheersbeestjes of andere insecten weten hun weg naar je tuin te vinden. Met een natuurlijke omheining of erfafscheiding kun je daarnaast alle kanten op. Je kunt de hoogte aanpassen naar wens door deze te snoeien naar de gewenste hoogte. Ook is het aanplanten van een haag niet moeilijk en kun je dit prima zelf doen. Voor je het weet is je tuin een groene haag rijker. Daarnaast is een haag van haagplanten goedkoper dan een stenen of houten schutting.

Verschillende soorten hagen

Wanneer je besluit een mooie haag aan te planten, heb je keuze uit verschillende soorten haagplanten. Er zijn groenblijvende haagplanten, zoals de laurier, hulst of buxus. Daarnaast zijn er bladhoudende haagplanten, de rode beukenhaag en de groene beukenhaag. Deze behouden hun blad in de winter, maar het blad verkleurd en verdord wel. Ook zijn er bladverliezende haagplanten, bijvoorbeeld de haagbeuk. Dit blad verkleurd elk jaargetijde en zal uiteindelijk in de winter zijn blad loslaten om in het voorjaar weer mooi nieuw blad te ontwikkelen. Elke haagplant kent zijn voor of nadelen. Zo lijkt een wintergroene haag de beste keuze wanneer je ook in de winter van je privacy wilt genieten. Een nadeel van deze haag is dat de haag niet direct zichtdicht is. De haag heeft wat tijd nodig om helemaal dicht te groeien. Ook hebben deze hagen vaak meer onderhoud nodig. Een paar keer per jaar bijmesten en een snoeibeurt om de gewenste hoogte en breedte te behouden.

Uitgelicht: de haagbeuk

De haagbeuk is een ander soort haag dan dat je waarschijnlijk gewend bent. Haagbeuk wordt vaak verward met de beukenhaag en hoewel beide zeer geschikt zijn voor een mooie natuurlijke erfscheiding, zijn er wel degelijk verschillen. Waar de beukenhaag tot de familie van de beuken behoort, is de haagbeuk juist verwant met de berk. Ook al verliest de haagbeuk zijn blad in de winter. In het voorjaar profiteer je al snel weer van een volle haag. Het blad van deze haagplant loopt namelijk snel weer uit. Een ander voordeel van de haagbeuk is dat deze haagplant het uitstekend doet op een kleiachtige ondergrond. Het omspitten van de tuin is dus niet nodig wanneer je de erfafscheiding van haagbeuk wilt voorzien.