De energietransitie is momenteel in volle gang. We zijn met z’n allen op zoek naar nieuwe, duurzame vormen van energie om onze planeet te redden. Windenergie is al jaren een bekende vorm van duurzame energieopwekking. Maar, er is nog een andere vorm van energieopwekking in opkomst is die het beste te combineren is met windenergie, namelijk waterstofenergie. In dit artikel bespreken we hoe wind-waterstof de nieuwe fase van de energietransitie wordt en waarom dit zo belangrijk is.
Wat is wind-waterstof?
Op het gebied van duurzame energie is wind-waterstof een veelbelovende ontwikkeling. Het is een vorm van waterstof die wordt geproduceerd door elektrolyse. Hierdoor wordt water gesplitst in zuurstof en waterstof, met behulp van elektriciteit opgewerkt door windenergie.
Voordelen van waterstof als energiebron
Waterstof als energiebron heeft verschillende voordelen. Allereerst is het erg schoon. Bij verbranding van waterstof ontstaat alleen waterdamp. Er komen dus geen schadelijke stoffen vrij. Daarnaast is waterstofenergie erg efficiënt. Er komt veel energie vrij bij verbranding en het is ook nog eens goed inzetbaar als energieopslag. Tot slot is het veelzijdig. Waterstof wordt op verschillende manieren geproduceerd en gebruikt, waaronder in auto’s, huishoudens en industrie.
Combinatie met windenergie is ideaal
Een grote uitdaging bij het gebruik van waterstof windmolens, is dat de opbrengst afhankelijk is van het weer. De windkracht beïnvloedt namelijk de elektriciteitsproductie. Ons energienetwerk is niet goed te bedienen met onstabiele energiebronnen zoals windenergie. Om dit te verhelpen, combineren we windenergie met waterstof. De waterstof wordt vervolgens opgeslagen voor latere momenten dat er geen wind is. Hierdoor is het mogelijk een stabiel en betrouwbaar energiesysteem op te zetten dat niet afhankelijk is van de weersomstandigheden.
Implementatie van waterstof windmolens
Nederland heeft de ambitie om in 2050 een volledig CO2-neutrale energievoorziening te hebben. De implementatie van waterstof windmolens is hier een belangrijke stap in. Momenteel worden er verschillende projecten uitgevoerd om deze technologie te ontwikkelen en grootschalig toe te passen. Hierbij worden verschillende waterstofproductiesites aangesloten op het bestaande gasnetwerk.
Toekomst van wind-waterstof als energiebron
De toekomst van wind-waterstof als energiebron ziet er veelbelovend uit. Door de combinatie van windenergie en waterstof creëren we een betrouwbaar en duurzaam energienetwerk. Hiermee verminderen we onze CO2-uitstoot en worden we uiteindelijk volledig CO2-neutraal.
Wind-waterstof is de nieuwe fase van de energietransitie. Nederland heeft de ambitie om volledig CO2-neutraal te zijn en de implementatie van waterstof windmolens is hier een belangrijke stap in. Wij dragen daarmee bij aan een betere wereld.