Aan je huis gaan klussen kan een hoop geld kosten. Dit komt vanwege de grote werkzaamheden en onvoorziene omstandigheden die tijdens de grote klussen om de hoek komen kijken. Daarom kan het uitkomst bieden om een financiering aan te vragen voor de verbouwingkosten. Dit kan in de vorm van een lening. Bij een verbouwingslening is er een aantal punten waar je op moet letten.
Wat ga je verbouwen?
Allereerst is het belangrijk dat je een goed overzicht hebt op de mogelijke kosten die je gaat maken tijdens de verbouwing. Zo kost het renoveren van je complete dak minder dan een tussenmuurtje uit de keuken slopen. Zoek daarom op wat de gemiddelde kosten zijn van de werkzaamheden die jij wilt uit (laten) voeren en doe daar nog een percentage bovenop voor de onvoorziene kosten. Zo kun je een mooie buffer opbouwen en zit je niet alsnog met overmatige kosten.
Zelf doen of uitbesteden
Niet iedereen heeft een timmermansoog of twee rechterhanden. Daarom is de kans groot dat je een grote klus uit wilt laten besteden door een expert. Voor professionele klussers moet je natuurlijk betalen en dit moet je meenemen als je de verbouwing financieren wilt. Het voordeel is wel dat klusbedrijven vooraf een offerte opmaken, zodat je weet met welke kosten je rekening moet houden. Dergelijke offertes zijn zonder verplichting, waardoor het aan te raden is om bij meerdere bedrijven een offerte op te stellen en te kiezen voor de voordeligste. Je moet er namelijk wel aan denken dat de lening terugbetaald moet worden.
Soort lening
De verbouwingslening is meestal een persoonlijke lening. Dit betekent dat je het volledige bedrag in één keer op je rekening gestort krijgt en daarmee de aannemer kunt betalen. Ga je zelf aan de slag, dan kan een lening met doorlopend krediet handig zijn. Hier krijg je niet al het geld meteen in handen, maar kun je per moment aanspraak maken op (een deel van) het geld. Dit is handig omdat je dan alleen hoeft te betalen voor het geld dat je ook hebt opgenomen en heb je een beter overzicht van je extra kosten.
Besparen op je verbouwingslening
Niet alle kosten die je maakt met verbouwen hoeven gefinancierd te worden met een lening. Zo is het aan te raden eerst je eigen geld (zoals van je spaarrekening) te gebruiken, zodat je dit niet terug hoeft te betalen. Je kunt de lening dan gebruiken voor het deel dat je tekort komt. Daarnaast moet je erop letten dat je voor bepaalde werkzaamheden subsidies aan kunt vragen. Hierdoor krijg je geld van de overheid om je verbouwing te realiseren. Dit is met name het geval wanneer je bijvoorbeeld kiest om duurzamer te gaan leven met bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak of je huis te isoleren.
Meer informatie: Findio.nl