De eeuwige tuindiscussie - Gras of kunstgras

De eeuwige tuindiscussie: Gras of kunstgras

In bijna elke tuin in Nederland vinden we wel een groene strook terug. We merken dat we in Nederland toch van een mooie grasmat in onze tuin houden. Dat is ook niet zo gek want een grasmat geeft al snel een hoop kleur in de tuin. Ook voor kinderen is een grasmat prettig om op te spelen. Het is een stuk zachter om te spelen en daardoor gebeuren er minder ongelukken. Maar dan komt de eeuwige discussie: kiezen we voor een echte grasmat of gaan we voor een kunstgras mat in de tuin? Voor beide mogelijkheden is er wat te zeggen. We hebben daarom voor u de voordelen en nadelen op een rijtje gezet.

Een echte grasmat

In de meeste tuinen zien we nog steeds dat er echt gazon terug te vinden is. Zeker als de tuinen al jaren geen grote veranderingen hebben doorgemaakt zien we dat ze er bijna altijd nog een echte grasmat in de tuin ligt. Kunstgras zag er een aantal jaar geleden namelijk nog heel nep uit.

Maar een echte grasmat is ook nog steeds beter voor het milieu. In het gras en net onder de oppervlakte kunnen namelijk kleine insecten hun werk doen om ons ecosysteem intact te houden. Voor veel mensen is de geur van vers gemaaid gras en de ochtenddauw in het voorjaar en in de zomer ook een klein geluksmomentje. Dat is met kunstgras niet na te bootsen.

Echt gras is voor kinderen en huisdieren ook prettiger. Het is namelijk net wat zachter waardoor het prettiger is om op te spelen of op te liggen. Daarnaast kan in de zomer kunstgras erg warm worden waardoor bij het lopen op blote voeten, de voeten kunnen verbranden. Ook de aanschaf van echt gras is een stuk goedkoper dan de kunstgras mat.

Wat zijn dan de nadelen? Echt gras vraagt om behoorlijk wat onderhoud. Gras moet op regelmatige basis gemaaid worden. Gras moet ook op regelmatige basis gesproeid worden (afhankelijk van het weer), zeker in de warme periode van het jaar.
In het voorjaar moet het gras misschien opnieuw ingezaaid worden of zelfs nieuwe graszoden geplaatst worden. Zeker als het in de winter hard gevroren heeft kan de grasmat in zeer slechte staat zijn. Ook blijft gras niet altijd mooi groen. Zeker na een zeer droge periode slaat gras gelig en dor uit.

Kunstgras

Hierboven gaven we aan dat kunstgras er nep uitziet. Waarin zouden we dan voor deze grasmat kiezen? Dat de grasmat er nep uitziet is allang verleden tijd. Vandaag de dag zijn de kunstgras matten haast niet meer van echt gras te onderscheiden.
Het grote voordeel van kunstgras is dat je altijd een groene mat hebt zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Je bent helemaal onderhoudsvrie. Je hoeft niet te maaien, niet te sproeien en niet te bemesten. Voor de hooikoortspatiënten onder ons is het ook prettig. Je kan geen allergische reactie krijgen van kunstgras.

Maar er zitten natuurlijk ook nadelen aan kunstgras. Kunstgras is namelijk ontzettend duur. Zeker als je het wilt laten lijken om echt gras. Er zijn goedkopere varianten die beter betaalbaar zijn. Echter zien deze matten er vrij nep uit. Wil je echt nep gras, dan zal je flink in de buidel moeten tasten. Daarnaast is het ook geen hele fijne ondergrond doordat het zo warm wordt op de momenten dat je juist buiten bent.