De beste tips voor het efficiënter doen van de was

De beste tips voor het efficiënter doen van de was

Op drukke dagen en in drukke weken is het soms moeilijk om de huishoudelijke taken bij te houden. Je zegt dan tegen jezelf ‘die klusjes doe ik over een paar dagen wel’. Alleen komt het op een ander moment dan ook vaak niet uit en voordat je het weet is het een rotzooi in huis en heeft zich een berg vieze was opgestapeld. Daarnaast lenen sommige huizen zich niet goed voor was in huis, omdat het of te vochtig is of de ventilatie niet goed is. Als dit een belangrijk punt je is kan je bijvoorbeeld naar een ander huis gaan met hulp van een ervaren verhuizer. Wat je euvels met het wassen van kleding ook zijn dit gaat vanaf nu nooit meer gebeuren want met onderstaande tips zul jij voortaan efficiënter je was kunnen doen. 

Bedenk een systeem met wasmanden

Om het sorteren van de was en het wassen zelf eenvoudiger te maken kun je het beste een aantal wasmanden kopen. Je kunt er dan eentje gebruiken voor de gekleurde was, eentje voor de witte was en eentje voor een handwas. Op deze manier sorteer je de kledingstukken op de kleur. Je zou er ook voor kunnen kiezen om te sorteren op het soort kledingstuk. Als je voor de tweede optie gaat gebruik je een wasmand voor de t-shirts, eentje voor ondergoed of voor broeken etc. Meer leuke weetjes over wonen lezen? Bekijk de blogs van schrijvenoverwonen.nl. Op het moment dat je klaar bent met de was doen heb je dan meteen alle schone kledingstukken bij elkaar waardoor je ze makkelijk terug kunt leggen in je kast. 

Wanneer je in je eentje woont is het gebruik van een wasmanden systeem niet zo handig. Je krijgt namelijk bijna nooit een wasmand vol als je verschillende wasmanden voor verschillende kledingstukken gebruikt. Houd daarom gerust alles bij elkaar en was alleen nieuwe kledingstukken de eerste keer even zonder andere kleding erbij. 

Stel een belangrijke regel in

Het huishouden bijhouden is een beroep op zichzelf. Het is alleen niet de bedoeling dat je voordat je de was kunt gaan doen eerst het hele huis door moet om overal vieze kledingstukken vandaan te toveren. Stel daarom de regel in dat iedereen zijn vuile was altijd in een van de wasmanden doet. Als je je kinderen dit vroegtijdig aanleert zal het voor hun de normaalste zaak van de wereld zijn en zullen ze hun kledingstukken niet zomaar overal laten rondslingeren. Het werkt namelijk zo dat alleen de was in de wasmanden wordt schoongemaakt en rondslingerende kleding wordt gewoon genegeerd. Dat is dan toch jammer voor je zoontje of dochter als hij of zij de volgende dag een feest heeft waar ze een speciaal kledingstuk voor aan willen dat dan niet in de wasmand is gestopt. 

Houd de wasmachine schoon

Niet alleen kleding maar ook de wasmachine zelf heeft af en toe een schoonmaakbeurt nodig. Hierdoor blijft je wasmachine het goed doen en zorg je ervoor dat ook je kledingstukken mooi schoon worden. Je wasmachine schoon houden doe je door na elke wasbeurt met een vochtige doek of keukenpapier langs de wasmachine rand te gaan of zo de achterblijvende stofdeeltjes weg te nemen. Verder is het af en toe nodig om de wasmachine een grote schoonmaakbeurt te geven. Dit kun je doen door wat azijn te gebruiken en een kort programma aan te zetten. Het is aan te raden om dit minimaal 1 keer in de maand te doen. 

Wij hopen dat bovenstaande tips jou gaan helpen om van het bijhouden van de was een minder tijdrovend en een wat leukere klus te maken. Bij vragen of meer inspiratie omtrent het bijhouden van het huishouden kun je altijd contact met ons opnemen.