Dakaanpassingen voor energielabel A

Dakaanpassingen voor energielabel A

Nagenoeg alle huizen die vandaag de dag gebouwd worden in Nederland, hebben een goed energielabel. Dit is nog lang niet altijd het geval bij huizen die al de nodige jaren oud zijn. Huizen die al tientallen jaren oud zijn, hebben mogelijk zelfs een slecht energielabel. Heeft jouw woning momenteel ook nog (lang) geen energielabel A? Dan kun je zelf een aantal zaken doen om toe te werken naar dit energielabel. Je kunt je hiervoor onder meer tot jouw dak richten. In onderstaande tekst zetten wij op een rijtje welke aanpassingen jij aan jouw dak moet doen voor energielabel A.

Dakisolatie aanbrengen

Woon jij in een betrekkelijk oude woning? Dan is de kans aanwezig dat het dak niet of nauwelijks geïsoleerd is. Om energielabel A te bemachtigen met jouw woning, moet jij het dak in dat geval isoleren. Dit doe jij door isolatie aan te brengen onder de dakplaten. Deze isolatie werk je vervolgens weg met bijvoorbeeld gipsplaten. De meeste mensen kiezen voor isolatie met glas- of steenwol. Dit materiaal zaag jij op maat, waardoor het makkelijk is aan te brengen onder jouw dak. Denk overigens niet alleen aan de isolatie van een hellend dak, maar vergeet ook jouw platte dak niet. Waarom dakisolatie belangrijk is om in aanmerking te komen voor energielabel A? Omdat de warmte zo minder goed kan ontsnappen. Hierdoor hoef jij minder te stoken en dat scheelt energie. Weet jij niet hoe jij zelf een dak moet isoleren? Laat dit dan over aan een dakdekker.

Plaats zonnepanelen

Een tweede stap op weg naar energielabel A is het plaatsen van zonnepanelen op jouw dak. Dankzij deze panelen wek jij namelijk een deel van de energie die jij verbruikt zelf op. Hierdoor lever jij een bijdrage aan het milieu. Het is overigens niet aan te raden om zelf zonnepanelen te plaatsen. Waarom niet? Omdat de panelen op de juiste wijze geplaatst moeten worden. Het gaat hierbij niet alleen om de installatie van de panelen, maar ook om de kant van het dak. De zon schijnt immers niet op iedere kant van jouw dak evenveel. Wanneer jij dit uitbesteedt aan een professional, weet je zeker dat je het beste rendement haalt met jouw panelen. En in dat geval is energielabel A natuurlijk alweer een heel stuk dichterbij!