Buitenkeuken bouwen

Buitenkeuken bouwen: waar moet je op letten?

De buitenkeuken is meer dan alleen een plek om te grillen. Het heeft zich gestaag ontwikkeld en vormt nu een brandpunt van leven in je eigen achtertuin. Anders dan de binnenkeuken biedt de buitenkeuken meestal veel meer ruimte en een ontspannen sfeer, ver weg van de stress van het dagelijkse leven. Als je echt wilt dat je buitenkeuken aan al je wensen voldoet en visueel bij je eigen huis past, kun je er bijna niet omheen hem zelf te bouwen. Als je een buitenkeuken wilt bouwen, kun je dat ofwel zelf doen met onze hulp, of je wenden tot een vakman die, in samenwerking met leverancier, een woon- en eetruimte in je tuin creëert. Er is veel om rekening mee te houden als je een keuken in je tuin of op je patio bouwt, en het kan moeilijk zijn om alles bij te houden. Behalve de beschikbare ruimte en het budget spelen ook de onderdelen om een buitenkeuken te bouwen een belangrijke rol. We geven je een kort overzicht van de belangrijkste uitrusting voor de buitenkeuken.

Bouw je zelf een buitenkeuken of laat je hem door een vakman maken?

Een van de eerste vragen die je voor jezelf moet beantwoorden is of je je toekomstige buitenkeuken zelf wilt bouwen of liever een vakman inhuurt. Het antwoord hangt in niet geringe mate af van de verhouding tussen budget en eisen. Als je hoge eisen stelt en een grote buitenkeuken wilt bouwen, maar een verhoudingsgewijs laag budget hebt, kan het een goed idee zijn om zo veel mogelijk onderdelen van je bouwproject zelf uit te voeren. Knutselaars, hobbyisten en gepassioneerde doe-het-zelvers zullen veel plezier beleven aan een zelfgebouwde buitenkeuken en de resultaten van onze klanten doen meestal niet onder voor een bouwsel door een vakman. In onze galerij kun je je laten inspireren door de talrijke buitenkeukens.

Wij geven je graag advies bij de planning en tijdens de bouw, zodat je kunt profiteren van onze jarenlange ervaring en know-how.

Heb je een groter budget of wil je een kleinere buitenkeuken bouwen en wil je alles uit één bron in een “all-round zorgeloos pakket”, dan biedt samenwerking met een van onze samenwerkingspartners of ook een GaLaBau bedrijf naar keuze de ideale oplossing. Samen stellen we een gedetailleerd plan op en zorgen voor de deskundige, professionele uitvoering.

De onderdelen kiezen voor het bouwen van een buitenkeuken

Nadat je besloten hebt of je je buitenkeuken in de tuin zelf wilt bouwen of een vakman wilt inhuren om het voor je te doen, begint de concrete planning.

Eerst moet je een plaats voor de buitenkeuken bepalen. Een plaats die niet ver van elektriciteits- en waterverbindingen ligt is voordelig. Je moet ook op de windrichting letten, zodat je bij het barbecueën zo min mogelijk door rook gestoord wordt, en ook rekening houden met je buren. Meer informatie en tips over plannen en bouwen vind je in onze uitgebreide buitenkeuken gids.

De volgende stap is het bepalen van de onderdelen die je in je buitenkeuken wilt opnemen. Bij speciaalzaken vind je een ruime keuze aan toestellen van hoge kwaliteit die speciaal geschikt zijn om in je buitenkeuken te plaatsen.

Het middelpunt van een keuken in de tuin is de ingebouwde barbecue. Het is onbetwist het meest populaire en veelzijdige buitenkeuken toestel. Vooral de gasbarbecue is geschikt voor alle gewone en vele ongewone soorten koken en kan zelfs gebruikt worden om te bakken. Met vele extra’s zoals een infrarode brander of een rotisserie brander kunnen hele menu’s bereid worden op de ingebouwde grill in de buitenkeuken. Door zijn veelzijdigheid neemt de inbouw grill een centrale plaats in bij de planning van je buitenkeuken. Voor specifieke grill voorkeuren zijn er speciale grills die veel meer kookmogelijkheden bieden. Behalve de gasgrill kan ook een plancha grill, teppanyaki grill of een kamado grill een nuttige aanvulling zijn op je buitenkeuken.

Als een passende aanvulling op de ingebouwde grill is een kookplaat een populair onderdeel voor de buitenkeuken. Of je nu een gas zijbrander of een inductie versie met tot vier vakken hebt, de kookplaat kan in elke buitenkeuken worden geïntegreerd en verruimt de mogelijkheden. Pan- en pot gerechten kunnen buiten bereid worden, passend bij de gegrilde gerechten van de ingebouwde grill. De kookplaat kan ’s winters ook gebruikt worden voor een kerstviering met glühwein, of je kunt er sterk ruikende gerechten op bereiden, zoals vis of gebakken voedsel, om onaangename geuren in de woonruimte te voorkomen.

Voor pizza liefhebbers is een ingebouwde pizzaoven het overwegen waard. Als traditionele houtoven met vuurvaste stenen of als moderne stalen gasoven voegt hij iets toe aan het repertoire van je buitenkeuken en geeft hij ook een heel speciale sfeer. Met een hout- of gasoven kun je niet alleen pizza bakken, maar ook brood en andere baksels. De pizzaoven is zelfs geschikt voor het bereiden van grote stukken vlees.

Behalve toestellen om te grillen, zijn er ook andere onderdelen voor de buitenkeuken om te installeren. Speciale inbouw deuren en laden voor gebruik buitenshuis zijn in bijna elke keuken verkrijgbaar. Ze zijn bestand tegen temperaturen en weersomstandigheden en bieden tegelijk veel bergruimte. Achter een speciaal gasfles deurtje kun je de gasfles opbergen en er gemakkelijk bij. Grill gerei kun je opbergen in de stevige roestvrijstalen deuren en laden, of je kunt ze gebruiken om het onderhoud van water- en stroomleidingen te vergemakkelijken.

Zo zijn er ook spoelbakken voor koud water voor buitenkeukens, die bijzonder geschikt zijn voor buiten en je tijdens het koken snel toegang geven tot stromend water. Zo kun je je handen wassen tussen het koken door of je groenten schoonmaken voor het grillen.

En voor wie tijdens het grillen graag een koud drankje drinkt, is een koelkast voor buiten ideaal. Binnenkoelkasten kunnen in de meeste gevallen niet buiten gebruikt worden, vanwege de temperatuur en de weerschommelingen. Buitenkoelkasten zijn robuust en koele drankjes of barbecuegerechten die pas in de loop van de barbecue-avond in de buitenkeuken bereid worden.