Bouwtechnische keuring

Bouwtechnische keuring: wel of niet doen?

Ben je van plan om een oudere woning te kopen? Oudere woningen hebben vaak meer karakter dan een nieuwbouwwoning. Ook kan er bij het aankopen van een oudere woning meer onderhoud bij komen. Overweeg daarom altijd om eerst een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren.

Jij kunt het huis namelijk prachtig vinden omdat je verliefd bent geworden op misschien wel jouw jaren 30 woning, maar ondertussen kan de staat van de woning wellicht heel slecht zijn en aan onderhoud toe zijn. Om te voorkomen dat je voor nare verassingen komt te staan is het uitvoeren van een bouwtechnische keuring slim om te laten doen.

Wat is een bouwtechnische keuring?

Een onafhankelijk keuringsbedrijf voert de keuring voor je uit. Een bouwkundig inspecteur bekijkt of er gebreken zijn aan de woning, de woning wordt dan van boven tot onder helemaal geïnspecteerd. Nadat de inspecteur de keuring heeft uitgevoerd krijg je een bouwkundig rapport opgestuurd met wat er de komende vijf jaar hersteld of vervangen moet worden.

Door een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren spoort je vroegtijdig gebreken op. Hierdoor kom je niet onnodig voor verrassingen te staan en bespaar je een hoop geld en tijd. Zo weet je wat je de komende jaren moet vervangen of herstellen.

Van de koop af zien na een keuring?

Tegenwoordig kun je op een huis bieden onder voorwaarde van bouwkundige keuring. Als blijkt dat er tijdens de bouwkundige keuring gebreken komen, en het veel geld gaat kosten om dit te herstellen, dan kun je het koopcontract ontbinden. Deze grens dient vooraf bepaald te worden, komen de herstelkosten boven die grens uit dan gaat de koop niet door.

Een bouwtechnische keuring wordt uitgevoerd door een erkende en ervaren bouwkundige inspecteur. Ook dient de keuring te worden uitgevoerd door een onafhankelijke partij welke geen baat heeft bij de aan- en verkoop van de woning.