Bouw je eigen droomhuis

Bouw je eigen droomhuis

Je droomt al vrijwel je hele leven over het wonen in een droomhuis en wilt deze droom nu eindelijk realiseren. Alleen weet je nog niet zo goed wat je opties zijn. Ben je benieuwd naar meer? Lees hieronder verder.

Keuze maken: verschillende soorten huizen

Wanneer je zelf een huis laat bouwen, kun je een keuze maken tussen twee verschillende soorten huizen. Dit zijn casco woningen en prefab woningen. Wat is nu het verschil tussen de twee denk je zeker? Het gaat als volgt:

Casco woningen

Bij een casco woning is het vrijwel makkelijk en inspirerend om een huis te ontwerpen, omdat je zelf met behulp van een architect kunt bepalen wat je wel en niet wilt. Hierbij moet je denken aan het uiterlijk: de gevels, de ramen, de deuren en bijvoorbeeld ook de dakpannen. Een voordeel hiervan is dat je ten eerste kunt bepalen wat je wel en wat je niet wilt laten bouwen, maar ook kun je hiermee je kosten flink besparen, omdat je zeker niet alles hoeft te kiezen en wilt laten bouwen.
Vaak is het wel zo dat het interieur en dus de binnenkant van de woning door een extern bedrijf wordt gedaan en niet door de bouwpartner zelf.

Prefab woningen

Naast de casco woningen, heb je ook de prefab woning. Dit staat voor prefabricage, oftewel dat alle elementen al in een fabriek zijn ontworpen. Hierbij kun je denken aan de betonvloeren, de dakkapellen, de constructie van het dak, maar ook bijvoorbeeld de binnenwanden en de buitenwanden. Kort gezegd, een kant en klare woning, althans de constructie daarvan. Een voordeel hiervan is dat je later nog een extra garage of kelder bij kunt laten bouwen. Zo heb je toch nog de vrijheid om je droomhuis te laten bouwen met een beperkte keuze qua ontwerp.
Vergeleken met een casco woning is het een nadeel dat alles kant en klaar wordt geleverd en je weinig te zeggen hebt over het ontwerp van je huis. Wat je dus wel kunt bij een casco woning in overleg met een architect. Een voordeel, aan de andere kant, is dat je kosten bespaart doordat je geen architect hoeft in te schakelen. Dit kan immers handig zijn met de rest van de verbouwing!