Boren in beton

Boren in beton? Wees goed voorbereid en gebruik de juiste boor

Dien je binnenkort te boren in beton? Dan is het gelukkig niet al te moeilijk om de klus te klaren. Het is wel belangrijk dat je goed voorbereidt bent. Want niet elke boor is geschikt voor betonnen oppervlakten. In het ergste geval kan de punt in je boorhamer breken, of zelfs smelten omdat de boorhamer er gewoon niet doorheen komt en daar erg veel warmte bij vrij komt. Wil je op de meest makkelijke manier in beton gaan boren? Lees dan gerust de tips uit deze blog eens door.

Kies voor het juiste gereedschap

Ga je boren in beton? Zorg er dan voor dat je een boorhamer tot je beschikking hebt. Ga niet zomaar met een reguliere boor aan de slag, je moet altijd een speciale betonboor inzetten als je deze klus uitvoert. Een betonboor heeft een stompe kop, waarmee je het beton als het ware kunt wegbeitelen. De punt van een speciale betonboor is keihard en zorgt ervoor dat je relatief makkelijk door het beton heen kunt komen. Zoek voor je begint uit of er geen leidingen in de muur of in het plafond lopen waar je gaat boren en daarna kun je direct aan de slag.

Boor niet op volle kracht bij tegels en vang het gruis direct op

Een Bosch boorhamer is vaak erg geschikt om mee in beton te boren. Wanneer je hebt onderzocht of je over de juiste apparatuur beschikt, is het tijd om aan de slag te gaan. Dien je ergens te boren waar tegels bij in de buurt zitten? Dan kun je niet zomaar de boor op de tegel zetten om daarachter uiteindelijk bij de betonlaag aan te komen. Zet de boor eerst in de stand waarbij de hamerfunctie is uitgeschakeld. Gebruik een scherpe punt en boor direct door de tegel heen. Op die manier is de kans op grote schade bij de omliggende tegels namelijk het kleinst. Wanneer dit is gelukt kun je op maximale kracht met de betonboor op het betonnen oppervlak aan de slag gaan.

Wanneer je in beton boort, komt er aardig wat gruis vrij. Om je werkplek netjes te houden, is het een goed idee om dit loskomende gruis meteen op te vangen. Wil je graag een mooi boorgat maken? Dan dien je rustig te werk te gaan en vooral niet te veel kracht te zetten. Trek de boor ook een aantal keer terug terwijl deze een laag toerenaantal heeft. Je kunt iemand in je omgeving even vragen om al het boorgruis met een stofzuiger op te vangen.