Bomen laten verwijderen

Bomen laten verwijderen: wanneer nodig? + tips en adviezen

Bij het verwijderen laten van bomen komt vaak meer kijken dan veel mensen denken. Rond dit onderwerp bestaan tal van onduidelijkheden. Wanneer moet je bijvoorbeeld bomen laten verwijderen? Wat is het nut hiervan? En hoe zet het met de wetgeving rond bomen laten verwijderen? Mag je dit zomaar zelf doen, of kun je beter een specialist inschakelen voor dit soort klussen? In dit blog beantwoorden we deze en andere prangende vragen die veel particulieren – en ook bedrijven – hebben als het gaat om het weghalen van een of meer bomen van hun perceel. Doe er je voordeel mee en blijf door de bomen het bos zien!

Wanneer is het aan te raden of noodzakelijk om een boom te verwijderen?

Als een van de bomen op jou perceel een ziekte heeft, is het verstandig om te regelen dat de boom zo snel mogelijk gekapt wordt. Denk bijvoorbeeld aan houtrot of heeft een andere boomziekte die gevaarlijk andere bomen of voor planten in de omgeving. Wanneer een boom gevaarlijk scheef hangt, is dat ook een reden om tot kappen over te gaan. Wanneer de boom op jouw terrein staat, ben je namelijk aansprakelijk als de boom de veiligheid van andere mensen in gevaar brengt. Gebeuren er ongevallen met de boom, dan heb je echt een probleem. Verder is een veelgebruikte reden om bomen verwijderen te laten, het feit dat het zicht hierdoor ernstig belemmerd kan worden. Bomen blijven bijvoorbeeld groeien en kunnen uiteindelijk te groot worden. Zeker in dichtbevolkte woonbuurten kan dit problemen opleveren. Ook kan het nodig zijn om tot boomkap over te gaan als de betreffende boom schade in de grond of buurt veroorzaakt. Als de wortels bijvoorbeeld grondkabels of elektriciteitsdraden aantasten, of andere bomen in hun groei belemmeren, is kap soms onvermijdelijk. Ten slotte is er nog het argument voor bomenkap dat men een open landschap wil behouden

Belangrijkste regelgeving rond bomenkap

Wanneer je al particulier of bedrijfseigenaar een boom op jouw grond wilt laten verwijderen, is er feitelijk altijd een kapvergunning nodig. Tegenwoordig wordt deze vergunning ook wel omgevingsvergunning genoemd. Vraag hier altijd naar voordat je overgaat tot een of meer bomen verwijderen. Doe je dit niet en begin je gewoon met snoeien en zagen, dan kun je een fikse bekeuring krijgen als je betrapt wordt.

Een boom kappen: zelf doen of een boomverzorger inschakelen?

Het kappen van een boom is een arbeidsintensieve klus, waar flink wat tijd in gaat zitten. Verder is het een precisieklus, omdat takken kunnen vallen en schade kunnen aanrichten. Zeker als er takken over een schutting hangen of de boom op een erfgrens staat of dicht bij een gebouw, is de bomen laten verwijderen door een ervaren boomverzorger absoluut aan te raden. Gelukkig is een boom rooien vandaag de dag goed betaalbaar. Wie een kleine berk laat stukzagen is doorgaans klaar voor 250 euro incl. BTW, althans als de houttakken mogen vallen. Is de boom over en schutting gaan groeien en/of mogen de takken niet vallen, dan gaat de klus langer duren moert er geklommen en gesjouwd worden. Dit rooiwerk is natuurlijk prijziger. Maar je kunt ook kiezen voor een combi, door een expert de boom te laten snoeien en zelf het hout af te voeren. Dit maakt de klus al een stuk voordeliger!