Betonvloer repareren

Betonvloer repareren hoe doe je dat?

Is je betonvloer beschadigd? Dan is het bijna altijd nodig om je vloer te repareren. Maar een betonvloer repareren hoe doe je dat eigenlijk? Of moet je een expert in te schakelen? In dit blog geven we je tips om jouw betonvloer er weer helemaal tip top uit te laten zien.

Betonvloer repareren: zelf doen of laten doen?

Als je je betonvloer laat repareren dan kunnen de kosten al snel oplopen. Een betonvloer repareren kun je ook gewoon zelf. Maar je betonvloer kan ook van binnenuit beschadigd zijn, zoals bij betonrot (wat je kan herkennen aan afbrokkelende randen en blootliggende bewapening). De betonvloer repareren zelf kan dan een uitdaging zijn. Het inschakelen van professionele hulp kan dan wel nodig zijn.

Wat heb je nodig voor het repareren van een betonvloer?

Om een betonvloer zelf te repareren heb je nodig het juiste betontype van minimaal 20.685 kPa, een cementmixer of speciekuip, een betonspatel en natuurlijk water. Je moet namelijk het beton waarmee je de betonnen vloer gaat herstellen wel mix voor gebruik.

Betonvloer repareren een stappenplan

Stap 1: Maak de vloer zo glad mogelijk

Als er losse stukjes beton liggen, is het belangrijk om deze stukjes eerst allemaal weg te halen. Stukjes die aan het beton vastzitten kun je wegkrabben met bijvoorbeeld een verfkrabber. Het meeste stof kun je opvegen met een bezem of borstel, wat er dan nog overblijft, kun je gewoon op stofzuigen.

Stap 2: De betonmix maken

Nu is het tijd om de betonmix te maken. Zorg ervoor dat je een betontype gebruikt met minimaal 20.685 kPa. Doe het poeder in een cementmixer een doe er water bij totdat het ongeveer de textuur van pindakaas heeft. Beschik je niet over een cementmixer? Dan kun je het ook mengen in een speciekuip (een soort bak die daar speciaal voor gemaakt is).

Stap 3: De reparatie

Giet het beton in de beschadigingen en maak het glad met een betonspatel. Voeg, wanneer nodig wat extra beton toe om de gaten helemaal te vullen. Begin met de tweede laag voordat de eerste laag helemaal is opgedroogd. Voor de tweede laag mix je wat water met de betonmix die je al hebt, je weet dat je het goed hebt gemengd als de mix ongeveer de textuur heeft van een pannenkoekenmix. Vervolgens giet je het over de hele vloer en maak je het glad met een betonspatel.