Betonnen lateien gebruiken

Betonnen lateien gebruiken

Betonnen lateien, ook wel betonlateien genoemd, worden gebruikt om de druk en spanning in gemetselde muren op te vangen en te verdelen. Ze worden vaak boven een raamkozijn of deuropening geplaatst om zo scheurvorming in de muren of het stucwerk te voorkomen. Je hebt hiervoor wel twee betonnen lateien nodig. Bij een spouwmuur wordt er één in het binnenblad en één in het buitenblad aangebracht. In verband met de isolatie van het pand raken de twee betonlateien elkaar niet. Om voor een goede aanhechting te zorgen van de bepleistering aan de binnenkant van de spouwmuur, wordt de betonnen latei aan de binnenzijde van het pand vaak van perforaties voorzien.

Welke betonlateien zijn er?

Er is een ruim aanbod aan betonnen lateien, met verschillende maten. Zo hebben ze betonnen lateien van 1000x100x60 mm, 1200x100x60 mm, 1400x100x60 mm, 1000x120x60 mm, 1200x120x60 mm en 1400x120x60 mm. Al deze betonlateien zijn voorzien van voorspanwapening, een waterhol, en hebben een betonkwaliteit van C53/65. De betonlateien variëren van gewicht afhankelijk van de grootte. Het gewicht varieert tussen de 15 kg/m1 en 98 kg/m1. Tevens is maatwerk ook vaak mogelijk! Makers van betonlateien begrijpen natuurlijk als geen ander dat niet iedere woning hetzelfde is en dus ook de lateien kunnen variëren. Daarom is het bijna altijd wel mogelijk om ze op maat te laten maken. Zodoende kun je ze uitstekend plaatsen en sluit alles mooi op elkaar aan. Maar hoe moet je betonlateien eigenlijk plaatsen? Tevens zijn er ook baksteenlateien, waarbij er in het midden beton is gegoten.

Lateien van beton plaatsen

Bij het plaatsen van betonlateien is het verstandig om voorzichtig te werk te gaan. Eerst moet er worden onderzocht of het een dragende muur of een scheidende muur is. Hierbij is het verstandig om een vakman in te schakelen zodat hij de draagkracht van de muur kan bepalen en aan kan geven welke lateien je precies nodig hebt. Bij een scheidende muur is het makkelijker om te plaatsen dan bij een dragende muur. Weet je niet welke betonlatei je nodig hebt of hoe je deze moet plaatsen? Dan kun je via onze website meer informatie vinden over betonnen lateien.