bestrating voordelen

Bestrating van de oprit, tuin of terras? De voordelen en mogelijkheden

Het bestraten van een oprit, tegelterras of een tuin is een klus die preciezer komt dan veel mensen denken. Bestrating? Dat doe ik wel even, zo denken veel woningeigenaren. Maar is het leggen van tegels, asfalt of halfverharding als grind echt zo gemakkelijk als het lijkt? Nee, in de praktijk blijkt dit een klus die accuratesse vereist. Worden stenen of tegels niet goed gelegd, dan ontstaan er bijvoorbeeld plassen op de oprit. Of een tegelpad zakt na verloop van tijd weg, omdat deze niet goed is gelegd. Dit lijkt allemaal dramatisch, maar wie een tegeloprit of een tuinpad laat aanleggen door een professional, is natuurlijk goed af. En kan optimaal gebruikmaken van de pluspunten van een goed gelegde oprit of tuinpad. Maar welke voordelen hebben diverse soorten bestrating zoal? In dit artikel lees je alles wat je wilt weten over het leggen van bestratingen, zoals de pluspunten hiervan en de uiteenlopende mogelijkheden.

Soorten verhardings- en bestratingstypen

Tuin- of terrasbestrating, of het verharden van de oprit of een voetgangersweg, heeft meerdere voordelen. In de eerste plaats zorgt bestraten voor een verhard oppervlakte waar je lopen, met de fiets of met de auto overheen kunt gaan. Gesloten verharding gemaakt van asfalt of beton heeft de meeste draagkracht, omdat dit materiaal een samenhangend geheel vormt. Daarnaast wordt er in Nederland veel gebruikmaakt van zogeheten elementenverharding. Hierbij worden stenen, tegels of houten balken dicht tegen elkaar aan geplaatst om een oppervlakte te verharden. Tegelpaden en stenen stoepen zijn hiervan de bekendste voorbeelden. En ten slotte is het nog mogelijk om te kiezen voor halfverharding. Dit betreft losse materialen als grond, kiezelsteentjes, snippers, schelpen of houtmateriaal, dat los op een fietspad, tuinpad of op een andere plek wordt gestort en, na eventueel te zijn aangedrukt, een eigen weg- of fietspad-dek vormen.

Wat is het belang en voordeel van bestraten?

Een van de grootste voordelen van bestrate paden en opritten is zojuist al en passant genoemd. Want kies je voor bijvoorbeeld voor elementenverharding of halfverharding, dan beschik je over een type oprit of pad die bij hevige regenbuien niet snel onder water komt te staan. Het regenwater heeft namelijk voldoende ruimte om weg te stromen. Elementenverharding en halfverharding staan namelijk goed bekend om hun efficiënte waterdoorlatendheid en snelle waterafvoer.

Natuurlijk nog wel meer voordelen

Uiteraard hebben bestratingstypen als zand, kiezelstenen, beton of asfalt nog wel meer voordelen. Zo biedt het materiaal ruimte voor variatie en een eigen keuze: er valt genoeg te kiezen dus! Heb je bijvoorbeeld een sterke en krachtige bodem nodig voor jouw garage-oprit, dan kun je gaan voor beton of voor asfalt aanleggen. Beton en asfalt hebben een grote draagkracht. Anders ligt dit natuurlijk bij grond, waar de auto snel in weggezakt of bij het gas geven telkens glibber- en schuifpartijen ontstaan. Dat is natuurlijk niet wat je wilt hebben! Omgekeerd is asfalt weer minder geschikt voor wandelpaden of een tuinpad. Asfalt en/of beton is namelijk te hard voor tuinpaden, zo vinden veel mensen. Houd je van sfeer en stijl voor een voordelige prijs, dan is een tuinpad met schelpen of tuingedeelte met daarin kiezelstenen aan te raden: je roept hiermee naast direct een gezellig en ontspannen sfeer op rond jouw woning. En aangezien het ook wat wil, zeker in de natuur, is dit helemaal niet erg.